Φονικός μύκητας των αμφιβίων εξαπλώνεται απο τις καντάδες

Ο μύκητας που ενοχοποιείται για την παρακμή των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο δείχνει να εξαπλώνεται κάνοντας πιο ελκυστικές τις καντάδες των αρσενικών βατράχων, αναφέρουν ερευνητές στην Ασία.




Ο χυτριδιομύκητας Batrachochytrium dendrobatidis, στον οποίο αποδίδεται η εξαφάνιση πολλών ειδών αμφιβίων σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσεται στο δέρμα βατράχων και σαλαμανδρών και συχνά σκοτώνει τα θύματά του.

Πρόσφατα μάλιστα ανιχνεύθηκε και στην Ελλάδα, χωρίς όμως να είναι σαφές αν επηρεάζει τους πληθυσμούς ντόπιων αμφιβίων.

Ορισμένα είδη, εξάλλου, δείχνουν να έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στον δολοφόνο - μολύνονται από τον μύκητα αλλά περιέργως καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Ένα από τα είδη αυτά, ο ασιατικός δενδρόβιος βάτραχος Hyla japonica, είναι το αντικείμενο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Biology Letters».

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ ηχογράφησαν τα ερωτικά καλέσματα 42 αρσενικών βατράχων, από τους οποίους οι εννέα ήταν μολυσμένοι, σε διάφορους ορυζώνες της Νοτίου Κορέας.

Η ανάλυση των καταγραφών αποκάλυψε ότι τα μολυσμένα αρσενικά κοάζουν πιο δυνατά και με μεγαλύτερη συχνότητα -κάτι που είναι γνωστό ότι προσελκύει τα θηλυκά.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο μύκητας μπορεί να αλλάζει την αναπαραγωγική συμπεριφορά των θυμάτων του ώστε να εξαπλώνεται πιο εύκολα από τα αρσενικά στα θηλυκά αμφίβια.

Υπάρχει ωστόσο και μια εναλλακτική εξήγηση: τα μολυσμένα αρσενικά δεν αποκλείεται να ενισχύουν τις καντάδες τους για να προλάβουν να ζευγαρώσουν πριν πεθάνουν πρόωρα λόγω της λοίμωξης.

Σε κάθε περίπτωση, η μόλυνση με τον μύκητα δείχνει να αυξάνει την αναπαραγωγική επιτυχία των μολυσμένων αρσενικών, σε βάρος όμως του ευρύτερου πληθυσμού.

Ο Β.dendrobatidis, εξάλλου, δεν είναι το μόνο παθογόνο που μπορεί να αλλάζει τη συμπεριφορά των θυμάτων του για να διευκολύνει την εξάπλωσή του.

Άλλα παραδείγματα είναι το παράσιτο Toxoplasma gondii, το οποίο κάνει τα ποντίκια να έλκονται από τα ούρα της γάτας, καθώς και οι μύκητες του γένους Ophiocordyceps, οι οποίοι μετατρέπουν σε ζόμπι τα έντομα με τα οποία τρέφονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου