Το “δαχτυλίδι της φωτιάς” του Ειρηνικού (video)

Ο Πύρινος Στέφανος του Ειρηνικού ή «Δαχτυλίδι της φωτιάς» είναι η περιοχή στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων.




Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και φιλοξενεί πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων στον κόσμο. Κάποιες φορές αποκαλείται και περι-Ειρηνική ζώνη ή περι-Ειρηνική σεισμική ζώνη.

Στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» σημειώνονται περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως, αλλά και το 80% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου και είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης και των συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών.

Έχει πεταλοειδές σχήμα 40.000 χιλιομέτρων και σχετίζεται με μία συνεχή σειρά ωκεάνιων τάφρων, ηφαιστειακών τόξων, και ηφαιστειακών ζωνών ή/και κινήσεις τεκτονικών πλακών.

Η επόμενη πιο σεισμογενής περιοχή (5-6% των σεισμών παγκοσμίως και 17% των ισχυρότερων σεισμών του κόσμου, είναι η ζώνη που, από την Ιάβα ως τη Σουμάτρα, περνάει μέσα από τα Ιμαλάια, διασχίζει τη Μεσόγειο και φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό. Το μεσοατλαντικό ρήγμα είναι η τρίτη πιο σεισμική ζώνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου