Κι όμως οι ψυχοπαθείς αισθάνονται συμπάθεια

Οι ψυχοπαθείς δεν είναι ανίκανοι να νιώσουν συμπάθεια για τους άλλους ανθρώπους, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά αντίθετα διαθέτουν έναν «διακόπτη συμπάθειας», που τον ανάβουν κατά τη θέλησή τους.





Αυτό προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου Groningen στην Ολλανδία, που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό νευρολογίας Brain.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές υπέβαλαν ψυχοπαθείς εγκληματίες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, την ώρα που εκείνοι παρακολουθούσαν βίντεο με ένα άτομο που χτυπούσε κάποιο άλλο και τους ζήτησαν να συμπάσχουν με το θύμα, που αισθανόταν πόνο.

Μόνο όταν οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ψυχοπαθείς να φανταστούν πώς αισθανόταν το θύμα ενεργοποιήθηκε το τμήμα του εγκεφάλου τους που συνδέεται με τον πόνο.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ψυχοπαθείς μπορούν να εκπαιδευτούν να ενεργοποιούν τον «διακόπτη συμπάθειας», διαδικασία που θα μπορούσε να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση.

Η ικανότητα να νιώσουμε συμπάθεια για τους άλλους, βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση τους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, έτσι ώστε το άτομο να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε καθημερινές καταστάσεις.

Βασικά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών είναι το παθολογικό ψέμα καθώς και η μειωμένη ικανότητα να αισθανθούν τύψεις και συμπάθεια για τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων τους.

Επιπλέον, οι ψυχοπαθείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν όταν απελευθερωθούν σε σύγκριση με εγκληματίες που δεν πάσχουν από κάποια ψυχιατρική πάθηση.

Κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι πως οι ψυχοπαθείς ένιωθαν συμπάθεια για τα θύματα μόνο όταν τους το ζητούσαν οι επιστήμονες, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε καθοδήγηση τα τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με τον πόνο παρουσίαζαν μειωμένη δραστηριότητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου