Νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των πυρετικών σπασμών

Οι κρίσεις της παιδικής ηλικίας που επάγονται από τον πυρετό, γνωστές και ως πυρετικοί σπασμοί, μπορεί να τρομοκρατούν τους γονείς που τις παρακολουθούν. Οι σπασμοί σε όλο το σώμα, που προσβάλλουν κυρίως παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών, μπορεί να διαρκούν από κάποια δευτερόλεπτα έως περισσότερα από 40 λεπτά.



Προς το παρόν, τα παιδιά δεν αντιμετωπίζονται με καθημερινή αντιεπιληπτική αγωγή για πρόληψη των κρίσεων αυτών, ακόμα και όταν αυτές εμφανίζονται επανειλημμένα, καθώς οι τοξικές παρενέργειες των υπαρχόντων φαρμάκων ξεπερνούν τα πιθανά οφέλη. Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι κρίσεις αυτές εμφανίζονται τυπικά όταν ο πυρετός είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής.

Τώρα, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience, μια ομάδα ερευνητών του Northwestern Medicine αναγνώρισε έναν νέα σημαντικό παράγοντα για την πρόκληση των πυρετικών σπασμών, οδηγώντας σε νέους θεραπευτικούς στόχους. Η ομάδα βρήκε επιπλέον πως η νιμοδιπίνη, ένας κοινά διαθέσιμος αναστολέας τύπου L των διαύλων ασβεστίου, μείωσε δραματικά την επίπτωση και τη διάρκεια των πυρετικών σπασμών σε ζώα.

«Έως τώρα, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν πως οι δίαυλοι ασβεστίου τύπου L, πόροι στη μεμβράνη που επιτρέπουν στο ασβέστιο να εισέρχεται στο κύτταρο, δεν εμπλεκόταν στην έναρξη της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτη Marco Martina, MD, καθηγητής φυσιολογίας της Σχολής Ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. «Δείξαμε ότι η ενεργοποίηση των διαύλων αυτών, που είναι ευαίσθητοι στην θερμοκρασία, στην πραγματικότητα ευοδώνει την ηλεκτρική δραστηριότητα, δεν την ακολουθεί. Ως τέτοιοι, οι δίαυλοι αυτοί μπορεί να παίζουν σημαντικό κομβικό ρόλο στις κρίσεις που σχετίζονται με υψηλή θερμοκρασία σώματος. Συνεπώς, μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπείες για τα βρέφη και αν μειώσουμε τον κίνδυνο αρνητικό αποτελεσμάτων».

Οι πυρετικές κρίσις προσβάλλουν περίπου το 5% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κυρίως καλοήθειες, αλλά έχουν των κίνδυνο αρνητικών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στην μελέτη αυτή, η ομάδα του Northwestern χρησιμοποίησε ηλεκτρικές καταγραφές του ιπποκάμπου αρουραίων γα να καθορίσει ότι οι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία δίαυλοι ασβεστίου τύπου L των τριγωνικών νευρώνων, που είναι το κύριο είδος κυττάρων στον εγκεφαλικό φλοιό, παίζουν τον κύριο ρόλο στους πυρετικούς σπασμούς. Η παρατήρηση αυτή προσφέρει έναν εναλλακτικό θεραπευτικό στόχο για τις πυρετικές κρίσεις που είναι διαφορετικός από την υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία της επιληψίας, που συνήθως επικεντρώνεται στην αναστολή των διαύλων νατρίου.

Μόλις η ομάδα προσδιόρισε του διαύλους ασβεστίου τύπου L ως τον πιθανό ένοχο, οι ερευνητές επέκτειναν το εύρημά τους ένα βήμα παραπέρα για να ελέγξουν τις υποθέσεις τους, χορηγώντας τον αναστολέας διαύλων ασβεστίου νιμοδιπίνη σε πειραματόζωα ως θεραπεία των πυρετικών σπασμών. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: η νιμοδιπίνη μείωσε δραματικά τόσο την επίπτωση όσο και τη διάρκεια των πυρετικών σπασμών στα νεογνά των αρουραίων.

«Τα καλά νέα είναι ότι ήδη έχουμε πολλά εγκεκριμένα από το FDA φάρμακα που αναστέλλουν τους διαύλους ασβεστίου τύπου L» δηλώνει ο Martina. «Για τον λόγο αυτό, αν αποδειχτούν αποτελεσματικοί σε κλινικές δοκιμές, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πρόοδος της κλινικής αντιμετώπισης. Καθώς οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου τύπου L, όπως η νιμοδιπίνη, είναι ασφαλή φάρμακα, κάθε νήπιο με πυρετικούς σπασμούς μπορεί δυνητικά να αντιμετωπισθεί για το σταμάτημα ή τη πρόληψη κρίσεων που εκλύονται από πολύ υψηλό πυρετό και να μειωθεί ο κίνδυνος για μακροπρόθεσμες νευρολογικές επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων υποτροπιαζόντων ή παρατεταμένων πυρετικών σπασμών».

Ο Sookyong Koh, MD, καθηγητής της παιδιατρικής νευρολογίας στο Feinberg, και συν-συγγραφέας του άρθρου, προσθέτει ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ιδιαίτερα για μια ομάδα παιδιών: αυτών με γενετικά επιληπτικά σύνδρομα των οποίων οι κρίσεις εκλύονται από τον πυρετό και για τα οποία τα περισσότερα αντιεπιληπτικά που δρουν στους διαύλους νατρίου είναι επιβλαβή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου