Μύκητες – Κολπίτιδες: Όταν ο κίνδυνος φωλιάζει στην άμμο

Ένας από τους «εφιάλτες» των γυναικών το καλοκαίρι είναι οι λοιμώξεις που αυτή την περίοδο αυξάνονται αρκετά. Οι βουτιές στη θάλασσα, στην πισίνα αλλά και η ηλιοθεραπεία στην άμμο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τις λοιμώξεις.


Οι περισσότερες γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και γνωρίζουν καλά πόσο ενοχλητικές μπορούν να γίνουν. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να ξενοιάσετε.


Κολπίτιδα

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι ο κνησμός και τα αυξημένα υγρά από τον κόλπο. Πρόκειται για ερεθισμό των γεννητικών οργάνων και του κόλπου, που οφείλεται σε μικρόβια. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συχνή αλλά ευτυχώς θεραπεύεται εύκολα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο η σωστή υγιεινή του κόλπου είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αποφύγουμε την κολπίτιδα και τις συνέπειές της.

Τα αίτια είναι συνήθως η διαταραχή της ισορροπίας της «καλής» μικροβιακής χλωρίδας που υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίστε τη λήψη αντιβιοτικών, γιατί μαζί με τα επιβλαβή μικρόβια σκοτώνονται και τα ευεργετικά. Για να το αντιμετωπίσετε πρέπει να καταναλώνετε πολύ γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά. Έχουν προληπτική δράση, αλλά και βοηθητική, διατηρώντας σε ισορροπία τη βακτηριακή χλωρίδα.


Μύκητες του κόλπου

Τα συμπτώματα της μυκητίασης στον κόλπο μοιάζουν πολύ με την κολπίτιδα. Κνησμός, αυξημένα υγρά μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχουμε και πόνο στην περιοχή της λεκάνης. Η μυκητιασική κολπίτιδα οφείλεται στο μύκητα Candida Albicans, ο οποίος εκτός από τον κόλπο προσβάλλει το στόμα και άλλες υγρές περιοχές του δέρματος. H ανάπτυξη μυκήτων στο γυναικείο κόλπο ευνοείται γενικότερα από τη διαταραχή του pH και το ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός από τη λήψη αντιβιοτικών, τα αίτια μπορεί να είναι το έντονο στρες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, οι ορμονικές διαταραχές κατά την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη. Η υπερανάπτυξη της Candida ευνοείται από την υψηλή θερμοκρασία και το υγρό περιβάλλον. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι παρατηρούνται πολλά κρούσματα μυκητισιακής κολπίτιδας.

Για να αποφύγετε την μυκητίαση μην τρώτε πολλά γλυκά ή άλλα σακχαρώδη. Να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. Να σκουπίζετε καλά την πρωκτογεννητική περιοχή μετά το μπάνιο. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα, διότι επιτρέπουν τον αερισμό της περιοχής και τη διατηρούν στεγνότερη. Χάστε βάρος, αν είστε υπέρβαρη (20% πάνω από το ιδανικό σας βάρος). Αν πάσχετε από διαβήτη, φροντίστε να διατηρείτε τη γλυκόζη σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό σας μετά το μπάνιο και μη φοράτε υγρά ρούχα πολλή ώρα.

Για την αντιμετώπιση της μυκητίασης πρέπει να δώσετε προσοχή σε δύο σημεία. Πρώτον, αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές μέχρι να θεραπευθείτε και δεύτερον τηρήστε με προσοχή τις οδηγίες του γιατρού. Ολοκληρώστε τη θεραπεία, ακόμη και αν τα συμπτώματα σταματήσουν νωρίτερα.

Δυστυχώς, η μυκητίαση μπορεί να μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός αλλά μπορεί να ξαναμολύνει τη σύντροφο του, η οποία στο μεταξύ έχει θεραπευτεί. Για τους λόγους αυτούς, ο γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συστήσει προληπτικά μέτρα (π.χ. χρήση προφυλακτικού) και θεραπεία και στους δύο συντρόφους.


10 κανόνες για την υγιεινή του κόλπου

  1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου.
  2. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνετε κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσει κολπίτιδα.
  3. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Προτιμάτε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Αποφεύγετε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών.
  4. Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από οκτώ ώρες. Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα.
  5. Μην αφήνετε το σπιράλ για περισσότερο χρόνο από ό,τι σας έχει πει ο γιατρός σας.
  6. Προσέχετε την εκλογή του σεξουαλικού συντρόφου σας.
  7. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και τα συνθετικά υφάσματα
  8. Κάνετε συχνά τεστ Παπανικολάου.
  9. Αν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται ή να γίνεται με προφυλακτικό.
  10. Αν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό, αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου