Οι αριθμοί λένε την πικρή αλήθεια και σύμφωνα με αυτούς, ο αριθμός των νέων ασθενών με καρκίνο στην Ευρώπη θα αυξηθεί από 3,6 εκατομμύρια το χρόνο σε 4,3 εκατομμύρια το χρόνο μέσα τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ήδη ο αριθμός ανέρχεται στις 716.000 επιπλέον περιπτώσεις ετησίως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με αφορμή την επίσημη έναρξη του Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα (ΟΚΕΚ-Α)- Athens Comprehensive Cancer Center- (ACCC), ο Administrative Director του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου DKFZ, καθηγητής Josef Puchta.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Josef Puchta, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο αυξάνεται ακόμη περισσότερο, ενώ πλέον, ο καρκίνος γίνεται μια κύρια χρόνια ασθένεια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε, 23.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω καρκίνου. Δυστυχώς, όπως ανέφερε, η υγειονομική περίθαλψη και η πρόληψη δεν εξισορροπούν το αυξανόμενο πρόβλημα. «Χρειαζόμαστε καινοτομία στην περίθαλψη και την πρόληψη του καρκίνου» τόνισε χαρακτηριστικά. Επί του παρόντος, όπως είπε, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα Κέντρα Καρκίνου στην Ελλάδα, γι' αυτό κύριος στόχος του ACCC είναι η ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο και κυρίως η βελτίωση της ζωής των ασθενών με αυτή την πολυπαραγοντική και ετερογενή ασθένεια, σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του Helmholtz Association HGF καθηγητής Otmar Wiestler, αναφερόμενος στη σημασία αυτής της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου, επεσήμανε ότι κοινό στόχο αποτελεί η ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων που βασίζονται σε στοιχεία για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και ιδιαίτερα σε αποτελεσματικές εξατομικευμένες θεραπείες για την καταπολέμηση κοινών νόσων.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Wiestler, το ACCC επιλέχθηκε από το Helmholtz Association και ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα με μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον καρκίνο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας. Ο πυρήνας της συνεργασίας θα είναι (α) κοινές ερευνητικές δραστηριότητες με κλινικούς ιατρούς, ογκολόγους, παθολόγους, χειρουργούς και ερευνητές από διάφορες κλινικές της Αθήνας και (β) πρόγραμμα ανταλλαγής επιστημόνων μεταξύ του ACCC και του DKFZ, ενώ επιπλέον, επιστήμονες από τη DKFZ θα έρχονται στην Αθήνα για να συνεργάζονται με τους ομόλογούς τους, τόσο σε ερευνητικά κέντρα όσο και σε κλινικές ογκολογίας της πόλης μας.
Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν δομές για τη βελτίωση της κλινικής και μεταφραστικής έρευνας, όπως ένα Κέντρο Κλινικών και Προκλινικών Μελετών, ένα Κέντρο Μοριακής Διάγνωσης, ένα Εθνικό Σύστημα Καταγραφής Καρκίνου, μία Βιοτράπεζα και ένα Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών για την Ογκολογία.
Μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός οργανισμού όπου οι διεπιστημονικοί βιοϊατρικοί επιστήμονες θα μπορούν να συνεργαστούν: ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, βιοεπιστήμονες για τη μοριακή διάγνωση και ανακάλυψη φαρμάκων, καθώς και ερευνητές που επικεντρώνονται στους μοριακούς μηχανισμούς του καρκίνου ως ασθένεια. Βασικός στόχος θα είναι οι εξατομικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς με ογκολογία, η ταχεία μετάφραση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην κλινική πρακτική και η εύκολη πρόσβαση σε νέα φάρμακα για τους ασθενείς μέσω κλινικών δοκιμών. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί επίσης στην πρόληψη του καρκίνου.
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Βασίλης Γρηγορίου επεσήμανε την αναγκαιότητα αυτής της διεπιστημονικής συνεργασίας για τον καρκίνο καθώς, όπως είπε, διαβλέπει στο να βελτιώσει την ζωή των ασθενών και να μειώσει στο μέλλον τα περιστατικά καρκίνου.
Σήμερα, σύμφωνα με το Δρ. Γρηγορίου, υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του εθνικού νοσοκομειακού δυναμικού σε κλίνες και σε κλινικές βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλα συνήθως ποσοστά πληρότητας, και ως εκ τούτου η δημιουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου θεωρήθηκε άμεσης προτεραιότητας για την πόλη μας. Αυτό βέβαια, ευνοεί και την άμεση επικοινωνία μεταξύ ερευνητικών κέντρων και νοσοκομείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου