«Νέα συμπεριφορική παράδοση» υποδεικνύει η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ μαϊμούδων και ελαφιών (video)

Οι σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ μαϊμούδων του χιονιού (ιαπωνικών μακάκων) και ιαπωνικών ελαφιών (ελαφιών sika) παρατηρούνται για δεύτερη φορά στην Ιαπωνία και προβληματίζουν τους ερευνητές, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν μία «νέα συμπεριφορική παράδοση». 




Οι πρώτες αναφορές για την αλληλεπίδραση ενός αρσενικού μακάκου με ένα θηλυκό ιαπωνικό ελάφι, αποκαλύφθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος. Τώρα οι επιστήμονες δηλώνουν πλέον βέβαιοι ότι η συμπεριφορά είναι σεξουαλική, αφότου μελέτησαν νέα κρούσματα στο πάρκο άγριας ζωής Minoo στην Ιαπωνία.   

«Οι σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις μαϊμούς-ελαφιού που αναφέρθηκαν στη μελέτη μπορεί να αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη μιας νέας συμπεριφορικής παράδοσης η οποία είναι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης», δήλωσε η Δρ. Noëlle Gunst-Leca, μία από τις συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστημίου Lethbridge στον Καναδά. 

Ενώ στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ στενά συγγενικών ειδών από διάφορα είδη, οι παραπάνω επαφές είναι σπάνιες. Μοναδική ίσως περίπτωση που είχε σοκάρει τους επιστήμονες ήταν η σεξουαλική επίθεση σε βασιλικούς πιγκουίνους από τις φώκιες της Ανταρκτικής.

Σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ φώκιας και πιγκουίνου.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, μία μελέτη αποκάλυψε πως είχε καταγραφεί σε βίντεο ένας ιαπωνικός μακάκος να έχει καβαλήσει ένα ιαπωνικό ελάφι, στη νήσο Γιακουσίμα της Ιαπωνίας. Η Gunst-Leca ανέφερε πως δεν ήταν σαφές τι ακριβώς συνέβαινε. Η πρώτη αναφορά ήταν σύντομη, ασαφής και εκτός πλαισίου και ως αποτέλεσμα η σεξουαλική φύση αυτής της αλληλεπίδρασης δεν αποδείχθηκε, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. 



Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα Αρχεία Σεξουαλικής Συμπεριφοράς, η Gunst-Leca και οι συνάδελφοί της περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο επιδίωξαν να διαπιστώσουν αν οι προθέσεις ήταν πράγματι σαρκικές. 

Η ομάδα κατέγραψε τη συμπεριφορά των μαϊμούδων στο Minoo, βόρεια της Οσάκα στην Ιαπωνία. Καθώς μόνο έφηβες θηλυκές μαϊμούδες είχαν εντοπιστεί να καβαλούν ελάφια, οι επιστήμονες συνέκριναν τις αλληλεπιδράσεις αυτές με τις σεξουαλικές επαφές μεταξύ έφηβων θηλυκών μαϊμούδων. Οι τελευταίες αποτελούν μία πολύ γνωστή πρακτική και η μόνη που ήταν διαθέσιμη για σύγκριση, καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνας έφηβες θηλυκές μαϊμούδες δεν καταγράφηκαν να καβαλούν, στο πλαίσιο σεξουαλική αλληλεπίδρασης, αρσενικές ενήλικες μαϊμούδες.     



Συνολικά, η ομάδα κατέγραψε 12 επιτυχείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ μαϊμούδων, στις οποίες συμμετείχαν έφηβες θηλυκές, μεταξύ του Νοεμβρίου 2012 και του Ιανουαρίου 2013 -σε σύνολο 67 καβαλημάτων από τις μαϊμούδες.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 13 επιτυχημένες αλληλεπιδράσεις προφανώς σεξουαλικού χαρακτήρα, μεταξύ μαϊμούδων και ελαφιών μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2015, στις οποίες συμμετείχαν πέντε έφηβες θηλυκές, σε σύνολο 258 καβαλημάτων. 

Η ανάλυση της συμπεριφοράς των ζώων δεν αποκάλυψε καμία σαφή διαφορά μεταξύ των αλληλεπιδράσεων εφήβων θηλυκών μαϊμούδων με άλλες θηλυκές ή ελάφια, σε ό,τι αφορά το πόσο συχνά αναζητούσαν τέτοιες επαφές, καβαλούσαν τον/την σύντροφό τους, πόσο καιρό περνούσαν μαζί τους ή ακόμα και τον προσανατολισμό -αν και, όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι μαϊμούδες καβαλούσαν πιο συχνά ελάφια παρά άλλες μαϊμούδες. Απροσδόκητα, οι κινήσεις της λεκάνης ήταν πιο συχνές όταν ο σύντροφος ήταν ελάφι. 

Καθώς προηγουμένως δεν είχαν παρατηρηθεί σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις μαϊμού-ελαφιού στο Minoo, οι ερευνητές σημειώνουν πως η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή μίας νέας συνήθειας, προσθέτοντας ότι οι έφηβες θηλυκές μαϊμούδες παρακολουθούσαν άλλες που είχαν καβαλήσει ελάφια και προσπαθούσαν να πάρουν τη θέση τους. 

Ο Δρ. Cédric Sueur, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, είπε πως οι σχέσεις των μαϊμούδων-ελαφιών μπορεί να είναι μια εκκολαπτόμενη σχέση. «Είναι ίσως μια νέα/πρωτότυπη συμπεριφορά που μπορεί να μεταδοθεί κοινωνικά και να εξαπλωθεί», είπε. «Οι μαϊμούδες το κάνουν αυτό αναλόγως με την αναλογία των φύλων κατά την αναπαραγωγική περίοδο: εάν τα θηλυκά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρσενικά, μπορούν να έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή σχέσεις με ένα ελάφι».       


Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι θηλυκές μαϊμούδες έβγαζαν κραυγές υψηλού τόνου όταν κοίταζαν τα ελάφια, και είχαν εκρήξεις θυμού -συμπεριλαμβανομένων σπασμών του σώματος και κραυγών- εάν το ελάφι απομακρυνόταν, όπως κάνουν δηλαδή και κατά τη σεξουαλική αλληλεπίδραση με άλλες μαϊμούδες.   

Οι επιτυχείς σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις που παρατηρήθηκαν αφορούσαν αρσενικό ελάφι, με την πλειοψηφία να περιλαμβάνει ένα ενήλικο αρσενικό, δύο θηλυκά ελάφια και τρία νεαρά αρσενικά που όταν οι μαϊμούδες τους καβάλησαν τις έδιωξαν.   

Αν και δεν είναι σαφές γιατί τα ζώα αυτά ανέπτυξαν τέτοια συμπεριφορά, η Gunst-Leca είπε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες.   Μεταξύ άλλων, οι έφηβες θηλυκές μαϊμούδες μπορεί να εξασκούνται για τη σεξουαλική επαφή με άλλες μαϊμούδες, η επαφή με ελάφια μπορεί να προσφέρει στα θηλυκά μία ασφαλέστερη μέθοδο σεξουαλικής επαφής από ό,τι εκείνη με επιθετικές αρσενικές μαϊμούδες, ή μπορεί να συμβάλλει το γεγονός ότι οι έφηβες θηλυκές συχνά απορρίπτονται από ενήλικες αρσενικές μαϊμούδες. 




Επίσης, καθώς οι μαϊμούδες του χιονιού συχνά καβαλούν τα ιαπωνικά ελάφια χωρίς σαφή σεξουαλική ατζέντα, καθώς βρίσκονται συχνά στις ίδιες περιοχές, μπορεί απλώς να άρχισε να αρέσει στις μαϊμούδες η διέγερση των γεννητικών οργάνων, πρόσθεσε η Gunst-Leca. 

Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές έρευνες παρατήρησης στη συγκεκριμένη περιοχή, «θα δείξουν εάν αυτή η σεξουαλική ιδιορρυθμία της συγκεκριμένης ομάδας είναι μια βραχύβια τάση ή η αρχή ενός πολιτισμικά συντηρούμενου φαινομένου», σημειώνουν οι μελετητές.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου