Ανατροπές στον «κόσμο» του διαδικτύου παγκοσμίως επιφυλάσσει η υπερψήφιση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την ανάκληση των αυστηρών κανόνων ουδετερότητας του διαδικτύου, που θεσπίστηκαν κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, που είναι υπό την επιρροή των Ρεπουμπλικάνων, υπερψήφισε την Πέμπτη το επίμαχο σχέδιο με τρεις ψήφους έναντι δύο, ανοίγοντας τον δρόμο για το τέλος στην ισότιμη αντιμετώπιση των δεδομένων που διακινούνται διαδικτυακά.
Το συγκεκριμένο σχέδιο υποστηρίχθηκε σθεναρά από την βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, που ισχυρίζεται ότι οι ισχύοντες κανόνες απειλούν να εμποδίσουν τις ευρυζωνικές επενδύσεις και την καινοτομία. Την αντίθεσή τους στο σχέδιο εξέφρασαν έντονα οι τεχνολογικοί κολοσσοί και ομάδες προστασίας καταναλωτών, σημειώνοντας πως η εφαρμογή του θα σήμαινε το τέλος του ίντερνετ τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
Τι είναι η ουδετερότητα του διαδικτύου
Οι κανόνες περί ουδετερότητας του διαδικτύου θεσπίστηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών το 2015, προκειμένου το διαδίκτυο να παραμείνει ανοιχτό και δίκαιο. Με βάση τους κανόνες της ουδετερότητας, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν το online περιεχόμενο ισότιμα, από όπου κι αν προέρχεται.
Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να επέμβουν ώστε να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία διακινούνται τα δεδομένα από κάποιες συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή εφαρμογές, ενώ δεν επιτρέπεται και να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο έναντι των ανταγωνιστών τους.
Για παράδειγμα ένας πάροχος δεν μπορεί να επιβραδύνει μια υπηρεσία όπως το Netflix, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική μια δική του υπηρεσία streaming, ούτε μπορεί να ασκήσει πιέσεις στο Netflix ζητώντας περισσότερα χρήματα με αντάλλαγμα την είσοδό του σε μια πιο γρήγορη γραμμή.
Γιατί είναι σημαντική η ουδετερότητα του διαδικτύου
Αν σε κάτι συμφωνούν όλες οι πλευρές, αυτό είναι στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το διαδίκτυο στις ζωές όλων μας και κάθε αλλαγή στους κανόνες τους αναδεικνύεται σε «καυτή πατάτα».
«Όλοι χρησιμοποιούν το ίντερνετ και όλοι χρησιμοποιούν τεχνολογικές πλατφόρμες. Συνεπώς κάθε αλλαγή σε αυτό παίρνει προσωπικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι μας επηρεάζει», λέει πρώην αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών.
Οι κανονισμοί θεσπίστηκαν ώστε να αποτρέπονται οι πάροχοι από το μπλοκάρισμα ή την επιβράδυνση της πρόσβασης στο online περιεχόμενο, αλλά και από το να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο.
Αν δεν υπάρχουν αυτοί οι σταθεροί κανόνες οι πάροχοι θα καλούνται δημοσιοποιούν κάθε πιθανή πρόθεση αποκλεισμού ή πληρωμένης προτεραιότητας.
Πώς επηρεάζει το τέλος της ουδετερότητας τους χρήστες
Αρχικά είναι σημαντικό να επισημανθεί τι δεν θα συμβεί. Υπηρεσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως για παράδειγμα το Netflix δεν πρόκειται να «εξαφανιστούν» εν μία νυκτί χωρίς την ουδετερότητα του διαδικτύου, καθώς έχουν ήδη μεγάλο κοινό αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς με αρκετά χρήματα, οπότε θα επιβιώσουν στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί.
Ωστόσο, σε περίπτωση που τελικά γίνει πράξη το τέλος της ουδετερότητας του διαδικτύου, θα επηρεαστεί το μέλλον πλατφορμών όπως το Netxflix. Νεοσύστατες εταιρείες θα δώσουν μάχη για να πετύχουν καλές συμφωνίες με τους παρόχους και θα χρειαστεί να πληρώνουν ώστε το περιεχόμενό τους να φτάνει ταχύτερα στον πελάτη. Αυτό από μόνο του θα αλλάξει το μελλοντικό τοπίο του διαδικτύου.
Η κατάργηση της ουδετερότητας του διαδικτύου θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο χρεώνονται οι καταναλωτές για κάποιες υπηρεσίες. Ήδη ένας πάροχος στις ΗΠΑ κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι μείωσε τη χρέωση για streaming από πλατφόρμες όπως το Netflix ή το HBO, με αποτέλεσμα άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες να μειονεκτούν.
Χωρίς την ουδετερότητα του διαδικτύου οι πάροχοι ίντερνετ θα μπορούσαν να κυνηγήσουν ακόμη πιο "επιθετικά" αντίστοιχες συμφωνίες, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό από την πλευρά των καταναλωτών οι οποίοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα. Ωστόσο, υπάρχει και ο φόβος ότι κάποιοι πάροχοι θα αρχίσουν κάποια μέρα να χρεώνουν τους καταναλωτές περισσότερο για υπηρεσίες streaming video.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου