Η πρώτη πτήση του μεγαλύτερου αμφίβιου αεροπλάνου του κόσμου (video)

Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε την Κυριακή (24/12) το μεγαλύτερο αμφίβιο αεροσκάφους του κόσμου που απογειώθηκε από την νότια κινεζική πόλη Zhuhai και προσγειώθηκε ξανά μετά από μία περίπου ώρα πτήσης.   




Το «AG-600» ή «Kunlong» όπως είναι η κωδική του ονομασία είναι το πρώτο του είδους του που κατασκευάστηκε στην Κίνα, έχει βάρος απογείωσης 53,5 τόνους, είναι περίπου ίσο με το μέγεθος ενός Boeing 737, έχει ακτίνα δράσης 4.500 χιλιομέτρων, ενώ το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνά φτάνει τα 38.8 μέτρα.   

«Η επιτυχημένη παρθενική του πτήση κατατάσσει την Κίνα μεταξύ των λίγων χωρών του κόσμου που είναι ικανές να κατασκευάσουν ένα μεγάλο αμφίβιο αεροσκάφος» δήλωσε ο Huang Lingcai, επικεφαλής σχεδιαστής του πρότζεκτ στο πρακτορείο Xinhua.   

Το γιγαντιαίο υδροπλάνο κατασκευάστηκε από την κρατική αεροπορική βιομηχανία της Κίνας (AVIC), ως μέρος μίας συλλογικής, εθνικής προσπάθειας να μειωθεί η εξάρτηση του «κινεζικού δράκου» από τις ξένες αεροπορικές βιομηχανίες.   

Παρότι έχει στρατιωτικές προδιαγραφές, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα και την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, ενώ σύμφωνα με το Xinhua η εταιρεία έχει λάβει παραγγελίες για  τουλάχιστον 17 νέα «AG-600».   

«Η ακτίνα δράσης του και η ικανότητά του να απογειώνεται και να προσγειώνεται στο νερό το καθιστούν ιδανικό για αποστολές στα τεχνητά νησιά της Κίνας» ανέφερε με τη σειρά του, ο James Char, στρατιωτικός αναλυτής σε πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου