Χάουαρντ Κάρτερ: Ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών

«Επιτέλους βρήκα αυτό που ψάχνω 15 χρόνια τώρα» φέρεται να είπε σε φίλο του ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter μια μέρα στις αρχές του Νοεμβρίου του 1922. Μια μέρα αργότερα κι ενώ οι ανασκαφές προχωρούσαν με πυρετώδεις ρυθμούς, ο Carter και η ομάδα του βρέθηκαν το 1922 μπροστά σε ένα τοίχο. 





Οι επίσημες σφραγίδες και επιγραφές πάνω σε αυτόν, ανέπαφες για χιλιετίες, επιβεβαίωσαν τις υποψίες του: βρισκόταν μπροστά στον προθάλαμο του τάφου του Τουταγχαμών, φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου.

Στις 2 Μαρτίου 1939, πέθανε ο Βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. Ο Τουταγχαμών είναι, σήμερα, αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός Φαραώ της Αιγύπτου. Η φήμη του συνοδεύεται από την περίφημη κατάρα που υποτίθεται ότι έδενε τον τάφο του.

Το παράδοξο είναι ότι η διασημότητα την οποία απολαμβάνει σήμερα ο Τουταγχαμών οφείλεται μάλλον στις συνθήκες της ανακάλυψης του τάφου του, καθώς ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος.

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν παρά μια μάλλον ασήμαντη μορφή της δυναστείας του, κάτι το οποίο αποκαλύπτει και ο σχετικά λιτός του τάφος. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου ενώ οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μπουν μέσα στον κυρίως θάλαμο στις 26 Νοεμβρίου το απόγευμα. Η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923.


Ο –διάσημος πλέον- φαραώ γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών, έχοντας ανέβει στο θρόνο ήδη από τα 9 του χρόνια. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα.

Όσο για την κατάρα η οποία υποτίθεται ότι έπεσε πάνω στα μέλη της αποστολής, πρόκειται μάλλον για μια θεωρία η οποία τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία επικεντρώθηκαν στους θανάτους ανθρώπων που εμπλέχτηκαν στις ανασκαφές. Δεδομένου όμως ότι από τους 24 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην κατάρα πέθαναν μόνο οι έξι και ότι αυτοί δεν ήταν κάτω των 70 ετών, όλη αυτή η φημολογία περί κατάρας δεν φαίνεται να είναι και πολύ βάσιμη.



Σημειώνεται ότι ο Carter στάθηκε μάλλον τυχερός με την ανακάλυψη του τάφου, καθώς ο βασικός χρηματοδότης του λόρδος Carnavon, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, ήταν έτοιμος να αποσύρει την υποστήριξή του στις έρευνες του Carter. Kαι λίγο πριν γίνει αυτό, ο Βρετανός αρχαιολόγος έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου