Η έκλειψη Ηλίου σε ζωντανή μετάδοση (live) και άλλα 2 φαινόμενα

Στην κορύφωσή του βρίσκεται το φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Πρόκειται για μια ολική έκλειψη Ηλίου, που θα γίνει ορατή στην Ελλάδα ως μερική και θα διαρκέσει από τις 10.40 π.μ. ως τις 12.50. Για να προστατεύσετε τα μάτια σας παρακολουθήστε τη ζωντανή μετάδοση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επίσης μέσα στο 24ωρο, θα σημειωθούν άλλα δύο αστρονομικά φαινόμενα.


Στην Ελλάδα, η έκλειψη ξεκίνησε στις 10.39 και έφθασε στην κορύφωση της περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη). Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 12.49.

Η σημερινή έκλειψη (20ής Μαρτίου) θα είναι ολική, στην Ελλάδας όμως θα γίνει ορατή ως μερική, με τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται από τη σιλουέτα της Σελήνης κατά περίπου το ένα τρίτο.

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Με κόκκινο οι περιοχές που θα είναι ορατή η ολική έκλειψη, με πορτοκαλί πάνω
από το 90%, με κίτρινο (σκούρο) έως το 90% και με κίτρινο (ανοιχτό) έως το 40%.

Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας.

Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη. 

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.

Η εικόνα προέρχεται από φορητό ηλιακό τηλεσκόπιο που λειτουργεί στον εξωτερικό χώρο του αστεροσκοπείου Πεντέλης.



3 αστρονομικά φαινόμενα σε 24 ώρες

Επίσης μέσα στο 24ωρο (20 Μαρτίου, μέχρι το Σάββατο 21 Μαρτίου), θα σημειωθούν συνολικά τρία μεγάλα αστρονομικά φαινόμενα. Εκτός από έκλειψη Ηλίου τις πρώτες πρωινές ώρες θα συμβεί και Νέα Σελήνη τη νύχτα αλλά και η εαρινή ισημερία, δηλαδή την επίσημη "πρεμιέρα" της άνοιξης.

Συγκεκριμένα όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη. Φέτος, αυτό θα συμβεί έξι φορές και μία από αυτές θα είναι στις 20 Μαρτίου. Δύο φορές ήδη συνέβησαν, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα συμβούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Όμως, στις 20 Μαρτίου το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη Γη, απλώς θα σκιάζει εν μέρει τον Ήλιο. Η προηγούμενη πανσέληνος ήταν στις 5 Μαρτίου και η επόμενη θα είναι στις 4 Απριλίου.

Επίσης, ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

Πηγές: in.grnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου