Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια πανάρχαια και ασύλληπτα μεγάλη μελανή οπή, τόσο υπερμεγέθη που οι επιστήμονες μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις ως τώρα θεωρίες τους για το πώς αναπτύσσεται μια μελανή οπή. Η συγκεκριμένη μελανή οπή, σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός από τη Γη, είναι η μεγαλύτερη και πιο λαμπερή που έχει ποτέ βρεθεί.
Η μελανή οπή που έλαβε την κωδική ονομασία J0100+2802 σχηματίστηκε μόλις 900 εκατ. χρόνια μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» από την οποία, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Έχει μάζα όσο 12 δισεκατομμύρια Ήλιοι, υπερδιπλάσια από τη μάζα άλλων μελανών οπών παρόμοιας ηλικίας. Συγκριτικά, η μελανή οπή στο κέντρο του γαλαξία μας, έχει μάζα μόνο 4 ως 5 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Η δε λάμψη της υπολογίζεται ότι είναι περίπου 420 εκατομμύρια φορές πιο έντονη από τον Ήλιο!
Οι επιστήμονες, δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η συγκεκριμένη μελανή οπή που βρίσκεται σε ένα μακρινό κβάζαρ (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα), μεγάλωσε τόσο γρήγορα. Μια πιθανότητα είναι ότι δύο μεγάλες μελανές οπές στο νεαρό Σύμπαν συγκρούστηκαν και συγχωνεύτηκαν σε μια ακόμη μεγαλύτερη. Η ανακάλυψη από διεθνή ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Κινέζο καθηγητή Χούε Μπινγκ Γου του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Nature».
Ενισχύονται έτσι κάποιες υποθέσεις ότι ίσως το Big Bang προήλθε από μία μελανή οπή καθώς επίσης και το ενδεχόμενο κάθε μελανή οπή στο εσωτερικό της να περιέχει ένα μικρό σύμπαν. Όπως ισχυρίζεται και ο Stephen Hawking σε ένα από τα βιβλία του, ότι δηλαδή η μέση πυκνότητα στο εσωτερικό μιας μελανής οπής όπου η πυκνότητα είναι τεράστια, όταν την παρατηρείς από το εσωτερικό και όχι από το εξωτερικό της, είναι ίση με τη μέση πυκνότητα του σύμπαντός μας. Θεωρίες που δεν έχει αποδειχθεί, αλλά ούτε και αποκλειστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου