Στο εμπόριο η πρώτη λάμπα από γραφένιο

Ο πρώτος λαμπτήρας φωτισμού από το υλικό - θαύμα γραφένιο θα κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά. Θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 10% σε σχέση με τις άλλες λάμπες διαρκείας, καθώς θα διαρκεί για περισσότερα χρόνια και θα κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από μια λάμπα τύπου LED.



Η καινοτομική λάμπα μοιάζει εξωτερικά με μια συμβατική λάμπα, αλλά είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς διαθέτει στο εσωτερικό της ένα νήμα πυράκτωσης καλυμμένο με ένα πολύ λεπτό στρώμα γραφένιου.

Η λάμπα αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία Graphene Lighting, που είναι συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, εκεί όπου το γραφένιο για πρώτη φορά δημιουργήθηκε από τους (νομπελίστες από το 2004 και Σερ πλέον) Κόστια Νοβοσέλφο και Αντρέ Γκάιμ.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά τα εγκαίνια του εθνικού Ινστιτούτου Γραφένιου στο εν λόγω πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Η Βρετανία θέλει να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην τεχνολογία του γραφένιου, όπου «παίζουν» δυνατά χώρες όπως η Κίνα και η Ν. Κορέα. Η νέα λάμπα αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερες από 35 εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με το βρετανικό πανεπιστήμιο πάνω σε ερευνητικά προγράμματα για πρακτικές εφαρμογές του γραφένιου, από ρακέτες του τένις και πέδιλα του σκι έως «γέφυρες» για δόντια και μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Το γραφένιο έχει πάχος μόλις ενός ατόμου άνθρακα και είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να είναι 200 φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα. 

Αν και πολυσχιδές και πολλά υποσχόμενο υλικό, είναι δύστροπο στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων του, κάτι όμως αναγκαίο προκειμένου να αξιοποιηθεί σε προϊόντα μαζικής κλίμακας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου