Σωτήρια η μεσογειακή διατροφή μετά τα 40

Οι 40άρηδες που αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και υιοθετούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής μειώνουν γρήγορα τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού που διατρέχουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.




Επιστήμονες από τη Βρετανία παρακολούθησαν επί 12 εβδομάδες την πορεία της υγείας ομάδας 162 μη καπνιζόντων ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40 έως 70 ετών, καταγράφοντας την αρτηριακή πίεση, την υγεία των αρτηριών, τα επίπεδα των λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα τους και το σωματικό τους βάρος.

Οι ερευνητές, χώρισαν τους εθελοντές τους σε ομάδες, η πρώτη εκ των οποίων ακολούθησε μία δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (ζωικής προελεύσεως τρόφιμα), αλάτι και ζάχαρη, και φτωχή σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια.

Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε την μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, προϊόντα ολικής αλέσεως και ψάρι 1 φορά την εβδομάδα, και λιγοστά ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, ζάχαρη και αλάτι.

Από τους εθελοντές της δεύτερης ομάδας ζητήθηκε επίσης να αντικαταστήσουν τα κέικ και τα μπισκότα με φρούτα και ξηρούς καρπούς, καθώς και τα άλλα μαγειρικά λίπη με ελαιόλαδο.

Στο τέλος των 12 εβδομάδων οι εθελοντές που είχαν ακολουθήσει την υγιεινή διατροφή είχαν σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, μέση μείωση στον καρδιακό παλμό κατά 1,8 κτύπους το λεπτό και μέση μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης κατά 8%.

Είχαν επίσης χάσει κατά μέσον όρο 1,3 κιλά και η περίμετρος της μέσης τους είχε μειωθεί κατά 1,7 εκατοστά, ενώ οι εθελοντές που ακολούθησαν την δυτικού τύπου διατροφή είχαν πάρει 0,6 κιλά και δεν είχαν διαφορά στην περίμετρο της μέσης τους.

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν σημαίνουν πως οι άντρες και οι γυναίκες που τρέφονταν μεσογειακά, είχαν κατορθώσει μέσα σε 12 εβδομάδες να μειώσουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

«Τα ευρήματά μας αφορούν μεσήλικες και ηλικιωμένους, δίχως γνωστά υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας», δήλωσε ο δρ Τομ Σάντερς, καθηγητής Διατροφής & Διαιτητικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL).

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά παρατηρούνται σε ανθρώπους οι οποίοι νομίζουν ότι είναι υγιείς και δεν έχουν αναγνωριστεί ως υψηλού κινδύνου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου