Βρέθηκαν άνθρωποι με "ανοσία" στο αρσενικό

Ψηλά στην οροσειρά των Άνδεων, στην πλευρά της Αργεντινής, Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον πρώτο ανθρώπινο πληθυσμό που έχει ποτέ βρεθεί να έχει αναπτύξει φυσική αντοχή σε μια ιδιαίτερα τοξική χημική ουσία, το αρσενικό.





Εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε μερικές περιοχές των Άνδεων οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα αρσενικού, εξαιτίας ενός φυσικού φαινομένου που συμβαίνει, όταν το αρσενικό που βρίσκεται στο ηφαιστειακό βραχώδες υπόστρωμα, απελευθερώνεται στα υπόγεια ύδατα.

Σταδιακά, μέσα από μια αργή δηλητηρίαση, ο οργανισμός των κατοίκων έχει προσαρμοστεί, ώστε να ανέχεται το αρσενικό, μια δυνητικά φονική ουσία, η οποία έχει «πρωταγωνιστήσει» σε ουκ ολίγες ιστορίες φόνου στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Η εν λόγω ουσία είναι κατ' εξοχήν επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και για τους ανθρώπους στο απόγειο της αναπαραγωγικής ηλικίας τους.



Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάριν Μπρόμπεργκ του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής βιολογίας "Molecular Biology and Evolution", ανέλυσαν γενετικά δείγματα από 124 γυναίκες των Άνδεων.

Η ανάλυση έφερε στο φως την προστατευτική μετάλλαξη ενός γονιδίου (του AS3MT) στο χρωμόσωμα 10, η οποία συνέβη πριν από 7.000 έως 10.000 χρόνια, και χάρη στην οποία οι κάτοικοι αντέχουν σήμερα το αρσενικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου