Πρωινό ξύπνημα: Πώς θα το καταφέρετε

Για κάποιους είναι τρόπος ζωής, ενώ για κάποιους άλλους είναι εφιάλτης. Αν πάντως θέλετε να κάνετε τις δουλειές σας, να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, να κερδίσετε τη μέρα, θα πρέπει να σηκώνεστε νωρίς το πρωί –όσο δύσκολο κι αν σας είναι.Βραδινή προετοιμασία


Όπως λέει και ο αγαπημένος μας Λουκιανός, «αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς», οπότε το καλό πρωινό ξύπνημα εξαρτάται από τον καλό βραδινό ύπνο –και τις δραστηριότητές σας πριν τον ύπνο.

Για να κοιμάστε καλά -και να ξυπνάτε καλύτερα- αποφεύγετε το βράδυ τον καφέ, το κόκκινο κρασί και την σοκολάτα που, επιστημονικά έχουν αποδειχθεί, πως μπορεί να δημιουργήσουν αϋπνίες, περισσότερο από κάθε άλλη τροφή. Επίσης, αποφεύγετε να πέφτετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι γιατί δεν θα σας είναι εύκολο να χωνέψετε.

Ακόμα, ξαπλώστε στο κρεβάτι έχοντας λύσει όλα σας τα προβλήματα με τον σύντροφό σας που κοιμάται ακριβώς δίπλα σας, γιατί η κρεβατομουρμούρα μπορεί επίσης να σας κάνει να χάσετε όχι μόνο τον ύπνο σας, αλλά και την ψυχική σας ηρεμία.

Φροντίστε να έχετε διαμορφώσει έτσι το περιβάλλον στο οποίο κοιμάστε, ώστε να μην υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σας διακόψει τον ύπνο, π.χ. θερμοκρασία, φως, ενοχλητικοί θόρυβοι. Αν είστε φαν του φενγκ σούι, ακολουθήστε και τις επιταγές του ως προς τον ύπνο, σύμφωνα με τις οποίες το κρεβάτι πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε όταν ξαπλώνουμε να κοιτάμε την πόρτα του υπνοδωματίου, αλλά να μην εμποδίζουμε την είσοδο και την έξοδο του «τσι» από αυτήν (της ενέργειας που πρέπει να κυλά ανεμπόδιστη στον χώρο).Πρωινή διαύγεια


Οι υποστηρικτές του πρωινού ξυπνήματος συμβουλεύουν τους υπναράδες, αφού «χτυπήσει» το ξυπνητήρι, να κάνουν τα εξής:

-Να πιουν ένα δροσερό ποτήρι νερό, το οποίο στο άδειο στομάχι λειτουργεί ως τονωτική ένεση για τον μεταβολισμό, ενώ τονώνει και ξυπνά εντελώς τον οργανισμό.

-Να ασκηθούν. Δεν το συνηθίζουμε στην Ελλάδα, αλλά αν δοκιμάσετε να βγείτε για τρέξιμο ή περπάτημα με την πρώτη πρωινή δροσούλα, θα εντυπωσιαστείτε από την ευεξία που θα νιώσετε και την ενέργεια που θα έχετε όλη την υπόλοιπη μέρα.

-Να κάνουν ένα δροσερό μπάνιο με αφρόλουτρο εμπλουτισμένο με τονωτικά αρώματα, όπως τα αρώματα εσπεριδοειδών –ιδιαίτερα μετά την γυμναστική.

-Να μην πίνουν καφέ κάθε μέρα. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν ο οργανισμός συνηθίζει στην καφεΐνη σταδιακά παύει να αντιδρά σε αυτήν –κοινώς μέρα με τη μέρα η καφεΐνη δεν θα σας ξυπνά πια. Μπορείτε, λοιπόν, κάποιες μέρες να πίνετε καφέ, κάποιες άλλες τσάι, και κάποιες άλλες φρέσκο χυμό –ιδιαίτερα ο χυμός μήλου θεωρείται ιδανικός για πρωινό ξύπνημα.

-Να παίρνουν βαθιές ανάσες. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μόλις ανοίξετε τα μάτια σας και όσο είστε ακόμα στο κρεβάτι. Εισπνεύστε βαθιά, ώστε ο αέρας να φτάσει μέχρι χαμηλά στην κοιλιά σας, και φανταστείτε ότι εισπνέετε ένα λαμπερό, λευκό φως που γεμίζει το σώμα σας χαρά και ενέργεια.

-Να βρίσκουν το νόημα και την χαρά στη μέρα τους. Ακόμα κι αν ξυπνάτε για να πάτε στην δουλειά, να αντιμετωπίσετε το εκνευριστικό σας αφεντικό, και να τα βγάλετε πέρα με όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας, προσπαθείτε να σκεφτείτε κάτι που θα σας φέρει χαρά. Κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες –έστω ότι ξεκινά μία νέα μέρα, και εσείς είστε καλά και είστε εδώ για να την… αδράξετε!

-Να σηκώνονται αμέσως μόλις «χτυπήσει» το ξυπνητήρι. Ξεχάστε το snooze. Το μόνο που θα σας προσφέρει είναι 5-10 λεπτά επιπλέον ύπνου-ξύπνιου που θα σας δημιουργήσουν κακοκεφιά.

Πηγή