Το ταχύτερο πλάσμα στη γη

Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, που έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα. Αλλά το ταχύτερο πλάσμα στην ξηρά είναι μία θηλυκή τσίτα, η οποία λέγεται «Σάρα» και μόλις βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ που ήδη κατείχε, «πιάνοντας» 5,95 δευτερόλεπτα στην ίδια απόσταση.Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση της «Σάρα» ήταν 6,13 δευτερόλεπτα από το 2009, με την οποία είχε «κλέψει» το ρεκόρ από την προηγούμενη κάτοχο, μια άλλη τσίτα, τη Νοτιαφρικανή «Νιάνα», που είχε πετύχει 6,19 δευτερόλεπτα το 2001.

Η 11χρονη «Σάρα», που ζει στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι των ΗΠΑ, πέτυχε το νέο ρεκόρ από τον πρώτο κιόλας γύρο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό «National Geographic» σε μία πίστα όπου γίνονται δοκιμές αυτοκινήτων.

Τα συγκεκριμένα αιλουροειδή είναι γεννημένα να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και συχνά φθάνουν τα 96,5 χιλιόμετρα την ώρα. Το μυστικό για την εντυπωσιακή ταχύτητά τους βρίσκεται στην ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης τους, που επιτρέπει στις τσίτες να καλύπτουν έως 6,7 μέτρα με κάθε διασκελισμό. Μάλιστα τα ζώα αυτά μπορούν στην πορεία να επιταχύνουν σημαντικά και να κάνουν περισσότερους διασκελισμούς ανά δευτερόλεπτο, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας «Journal of Experimental Biology».Οι τσίτες θεωρούνται επαπειλούμενο είδος και σήμερα εκτιμάται ότι ζουν ελεύθερες, εκτός ζωολογικών κήπων, περίπου 9.000 έως 12.000 σε όλο τον κόσμο.

Σε μία άλλη νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Στιβ Χόλινγκς, που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό αθλητικής επιστήμης «European Journal of Sport Science», οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Μπολτ (που πέτυχε το ρεκόρ του στο Βερολίνο το 2009) θα μπορούσε να το βελτιώσει κι άλλο και να τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,48 δευτερόλεπτα, αρκεί να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο μέγιστος επιτρεπόμενος ευνοϊκός άνεμος των δύο μέτρων ανά δευτερόλεπτο, καθώς και ο αγώνας να γίνεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Επειδή όμως το Λονδίνο έχει υψόμετρο μόλις 24 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, εκτιμούν ότι το σπάσιμο του ρεκόρ δεν θα γίνει στους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές το παγκόσμιο ρεκόρ των 9,58 δευτερολέπτων επιτεύχθηκε με ούριο άνεμο 9/10 του δευτερολέπτου. Αν αυτός δεν υπήρχε, τότε ο Μπολτ θα είχε τρέξει τέσσερα του δευτερολέπτου πιο αργά (9,62).

Πηγή