Οταν η Ανταρκτική ήταν Χαβάη

Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι στο μακρινό παρελθόν η παγωμένη σήμερα Ανταρκτική είχε υποτροπικό κλίμα με ιδιαιτέρως πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Νέα ευρήματα δείχνουν ότι στην ήπειρο υπήρχαν ακόμη και φοίνικες.Η ανακάλυψη


Διεθνής ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σκωτία συνέλεξαν δείγματα ιζημάτων που βρίσκονταν σε βάθος 4 χλμ σε μια θαλάσσια περιοχή της ανατολικής ακτής της Ανταρκτικής. Η μελέτη των ιζημάτων αποκάλυψε την παρουσία φοινίκων στην ήπειρο πριν από 53 εκατομμύρια έτη. Η αποκάλυψη έγινε μετά τη ανάλυση γύρης και σπόρων που βρέθηκαν στα ιζήματα.


 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνη την εποχή (αρχές του Ηώκαινου) η Ανταρκτική είχε τον χειμώνα θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου και το καλοκαίρι 25 βαθμών Κελσίου. Εκτός από το εντυπωσιακό του πράγματος, δηλαδή την ύπαρξη φοινίκων στην Ανταρκτική, τα ευρήματα θα βοηθήσουν και στη μελέτη των κλιματικών συνθηκών που βιώνει σήμερα η Γη - ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Εχει διαπιστωθεί ότι στις αρχές του Ηώκαινου υπήρξε στη Γη απότομη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα επίπεδα του οποίου έφτασαν κάποια στιγμή σε ποσοστά σχεδόν διπλάσια από τα σημερινά. Κατά τους ειδικούς υπήρξε μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ενώ παράλληλα δεν υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στη θερμοκρασία στις περιοχές του ισημερινού και στη θερμοκρασία στους πόλους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή