Σνακ από έντομα και σκουλήκια στα ράφια των ισπανικών σούπερ μάρκετ

Συσκευασμένα σκουλήκια και γρύλους ξεκίνησε να πουλά στην Ισπανία, ως σνακ, η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Σκουλήκια buffalo με τσίλι και μπάρες ενέργειας από σοκολάτα υγείας, σύκα και σκόνη από τριζόνια, είναι μόνο μερικές από τις «λιχουδιές» που έχουν ανέβει στα ράφια των 300 και πλέον καταστημάτων.   Άλλες συσκευασίες περιέχουν ακόμα πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως γρύλους με σως μπάρμπεκιου και καπνιστά κρεμμύδια καθώς και ζυμαρικά με γκρανόλα και σκουλήκια. 

«Η ιδέα είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας καινοτόμα προϊόντα, παρέχοντας βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας, με σεβασμό στο περιβάλλον», σημειώνει στην ανακοίνωσή τους η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ. 

Η αλυσίδα υπογραμμίζει πως οι τροφές αυτές παράγονται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό έδαφος και ικανοποιούν τα υψηλότερα κριτήρια ποιοτικού ελέγχου, καθώς περιλαμβάνουν συστατικά από φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες.   

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη πρωτεΐνης, τα φαγώσιμα έντομα έχουν απειροελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα, με 99% χαμηλότερους άμεσους και έμμεσους ρύπους, συγκριτικά με τις φάρμες ζώων. 

Τα νέα σνακ δεν είναι διόλου φτηνά, όπως ίσως περιμέναν αρκετοί και, αν ποτέ βρεθείτε στην Ισπανία, θα πρέπει να πληρώσετε 7 ευρώ για μία συσκευασία τραγανών γρύλων των 14 γραμμαρίων.   

Για την ώρα οι τιμές κιλού των εντόμων είναι πραγματικά απαγορευτικές πάντως, με τα τριζόνια να αγγίζουν τα 500 ευρώ το κιλό.   

Οι λόγοι για αυτό είναι κυρίως διατροφικοί αφού, όπως υποστηρίζει η αλυσίδα, τα έντομα είναι εξαιρετική πηγή λίπους, βιταμίνης B και αμινοξέων. 

Η συσκευασία αυτών των αμφιλεγόμενων, για την ευρωπαϊκή γευστική παλέτα, εδεσμάτων είναι επίσης οικολογική αφού τα βρώσιμα έντομα πακετάρονται σε ανακυκλωμένο χαρτί. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου