Η Κομισιόν ζητά επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Επιπλέον επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης επιθυμούν οι Βρυξέλλες, καθώς φοβούνται ότι η Ευρώπη μένει πίσω στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.   






Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την έρευνα και την καινοτομία στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και των μεταφορών.    

Ωστόσο σε ό,τι αφορά την αναγνώριση «δικαιωμάτων» σε όσες μηχανές αποκτήσουν αυτοσυνειδησία στο μέλλον, η ευρωπαϊκή επιτροπή οπισθοχωρεί από την περσινή της «φιλοσοφική αναζήτηση».   

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Άντρους Άνσιπ. «Η σκούπα μου δεν χρειάζεται να αποκτήσει ανθρώπινα δικαιώματα».   

Πέρυσι, ένα πάνελ ευρωβουλευτών, επιστημόνων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο συζήτησε το ενδεχόμενο αναγνώρισης «προσώπου και δικαιωμάτων» σε μηχανές με συνείδηση του εαυτού τους.   

Τώρα όμως, ο προβληματισμός αυτός μπαίνει χαμηλότερα στην ατζέντα καθώς η επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει τα πιο άμεσα και πρακτικά προβλήματα από την εισαγωγή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.   

Εκατοντάδες επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί προειδοποιούν πως η αλλαγή θα είναι αστραπιαία σε ό,τι αφορά την ανεργία, την ιδιωτικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των εκατομμυρίων νεο-ανέργων.   

Στο πλαίσιο αυτό, πολιτικοί και διανοητές επιθυμούν μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση για το παρόν και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.   


Φρένο στο brain drain    

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, αμερικανικές εταιρείες προσλαμβάνουν καθηγητές από την Βρετανία με εξαψήφιες ετήσιες απολαβές.   

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η «διαρροή εγκεφάλων» προς ΗΠΑ και Κίνα, Eυρωπαίοι επιστήμονες σχεδιάζουν την ίδρυση ενός τιτάνιου Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης με εργαστήρια και κέντρα σε πολλά κράτη-μέλη.   

Μόλις τον περασμένο μήνα άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε κρατικές επιχορηγήσεις 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τεχνητή νοημοσύνη έως το 2022 ώστε να μετατρέψει την Γαλλία σε ένα «έθνος start-up».   

Η Κομισιόν υποσχέθηκε από την πλευρά της να αυξήσει τη χρηματοδότηση κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2018-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.   

Με αυτή την κίνηση οι Βρυξέλλες ελπίζουν πως θα πυροδοτήσουν και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.   

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν μία διακήρυξη για τα συστήματα A.I.   

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, χρειάζεται να δοθεί η μέγιστη προσοχή καθώς, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επιλύσει μία σειρά από σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, την κυβερνοασφάλεια και τη βιώσιμη μετανάστευση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου