Το λιώσιμο των πάγων εκθέτει τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ

Μοιάζει με ιστορία θρίλερ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σεκάνς από την εποχή του... θερμού πολέμου που ζούμε σήμερα: την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων.



H σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Το λιώσιμο των πάγων λοιπόν αποκαλύπτει σιγά σιγά μια μυστική βάση που είχαν φτιάξει οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, σε συνεργασία με τη Δανία. Η βάση φτιάχτηκε κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας, περίπου στα 1959, στον Ψυχρό Πόλεμο. Σύμφωνα με τους μελετητές, αν το λιώσιμο των πάγων συνεχίσει με την αναμενόμενη ταχύτητα, τότε ολόκληρη η βάση θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως το αργότερο σε 75 χόνια.

Οι δυο κυβερνήσεις (ΗΠΑ και Δανία) ήλπιζαν ότι οι πάγοι θα κρατήσουν για πάντα καλά θαμμένο το μυστικό τους. Υπολόγιζαν όμως χωρίς την υπερθέρμανση.


Εκτός από τη διπλωματική αμηχανία, το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο ένα τεράστιο πρόβλημα: ραδιενεργά απόβλητα χαμηλής εκπομπής, λύματα και άλλα απόβλητα που έχουν θαφτεί κάτω από τους πάγους, θα έλθουν σιγά σιγά στην επιφάνεια προκαλώντας νέους κινδύνους αλλά και πονοκέφαλο για τη διαχείριση τους σε όσους τα έθαψαν εκεί πιστεύοντας ότι θα γλυτώσουν από αυτά μια για πάντα.

Και στη βάση, με το όνομα Camp Century, υπάρχουν αντίστοιχα απόβλητα από πειράματα που διεξάγονταν εκεί.

Τα απόβλητα βρίσκονται σε βάθη 36 έως και 65 μέτρων, μέσα σε παλαιές και καθόλου αεροστεγείς εγκαταστάσεις. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου