Από δίψα πέθαναν τα τελευταία μαμούθ

Η έλλειψη νερού σκότωσε τα τελευταία μαμούθ επί της Γης. Τα πελώρια θηλαστικά ζούσαν σε απομονωμένο νησί της Αλάσκας πριν από 5.600 χρόνια, 5.000 χρόνια αφού είχαν αφανιστεί τα τριχωτά μαμούθ από τις ηπειρωτικές περιοχές.




Η Νήσος του Αγίου Παύλου, 600 χλμ. βόρεια από τις Αλεούτιες Νήσους, αποτελούσε μέρος της γέφυρας «ξηράς» που κάλυπτε τον σημερινό Βερίγγειο Πορθμό. Η στάθμη των υδάτων, όμως, αυξήθηκε εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και της τήξης των πάγων της τελευταίας περιόδου των παγετώνων. Η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός απομονωμένου νησιού όπου παγιδεύθηκαν τα μαμούθ και άλλα ζώα. 

Η ανάλυση δειγμάτων DNA από ιζήματα λιμνών απέδειξε ότι τα μαμούθ ζούσαν στην περιοχή μέχρι πριν από 5.650 χρόνια. Ομως, όπως ανέβαιναν τα νερά και η έκταση του νησιού μίκραινε, τα πράγματα γίνονταν όλο και πιο δύσκολα για τα μαμούθ. Οι λίμνες γλυκού νερού από όπου θα μπορούσαν να πιουν εξαφανίζονταν η μία μετά την άλλη, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι σημερινοί ελέφαντες λόγω κλιματικής αλλαγής. Oι ανάγκες των μαμούθ σε γλυκό νερό ήταν πολύ μεγάλες. Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ράσελ Γκράχαμ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου