Η κολύμβηση ωφελεί ασθενείς με ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια δύσκολη στην αντιμετώπισή της πάθηση, που χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο και ευαισθησία στο σώμα, αλλά ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, έχει φανεί πως ανακουφίζει μέρος της δυσκολίας των ασθενών.



Η κολύμβηση φάνηκε από ερευνητές του Federal University of São Paulo, να είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή με το περπάτημα όσον αφορά την ανακούφιση από συμπτώματα ινομυαλγίας, προσφέροντας στους ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν λόγω άλλων παθήσεων μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να βοηθήσει την πάθησή τους.

Ο Dr. Jamil Natour, δήλωσε ότι η άσκηση είναι αναγκαίο συστατικό οποιασδήποτε αγωγής για ινομυαλγία και πολλές έρευνες έδειξαν ότι η χαμηλής έντασης αερόβια προσφέρει τα περισσότερα οφέλη.

Ωστόσο, δεν αρέσει σε όλους –ή δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο είδος άσκησης- επομένως οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν εναλλακτικές.

Για την έρευνα, επιστήμονες επέλεξαν 75 γυναίκες, 18 έως 60 ετών, βάζοντας 39 σε ομάδα κολύμβησης και 36 σε ομάδα περιπάτου, αξιολογώντας την πάθηση πριν και μετά τις 12 εβδομάδες άσκησης, για 50 λεπτά την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα.

Η μέση ένταση του πόνου μειώθηκε σημαντικά στις 2 ομάδες με βάση κλίμακα κατάταξης από 0 έως 10. Μέλη της ομάδας περιπάτου ανέφεραν μείωση του πόνου από 6.2 σε 3.6 και όσοι ήταν στην ομάδα κολύμβησης δήλωσαν ότι ο πόνος μειώθηκε από το 6.4 στο 3.1.

Με βάση τα σκορ των συμμετεχόντων, βελτιώθηκε σημαντικά και η κοινωνική και ψυχική υγεία για τις δυο ομάδες.

Στην ομάδα της βάδισης, η κοινωνική αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων αυξήθηκε από το 52 στο 72 και η ψυχική υγεία βελτιώθηκε από το 51.1 στο 66.8, ενώ όσοι ανήκαν στην ομάδα κολύμβησης σημείωσαν βελτίωση από το 56 στο 80 στην κοινωνική αλληλεπίδραση και από το 55.7 στο 68 στην ομάδα βάδισης.

Ο Natour δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας έδειξαν ότι η κολύμβηση ήταν το ίδιο ωφέλιμη με το περπάτημα του οποίου τα οφέλη έχουν φανεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου