Λάθη σε γενετικές μελέτες αποδίδονται στο Microsoft Excel

Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες στο χώρο της Γενετικής περιέχουν λάθη που προέκυψαν από αυτόματη μετατροπή των δεδομένων στο πρόγραμμα λογιστικών φύλλων Microsoft Εxcel. Το φταίξιμο, πάντως, δεν είναι του προγράμματος.





«Το Microsoft Excel, όταν χρησιμοποιείται με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, είναι γνωστό ότι μετατρέπει τις ονομασίες γονιδίων σε ημερομηνίες και αριθμούς κινητής υποδιαστολής» εξηγεί μελέτη που εξετάζει το φαινόμενο.

Για παράδειγμα, το γονίδιο SEPT2 (Septin 2) εμφανίζεται ως «September 2».

Η ερευνητική ομάδα έλεγξε 3.597 γενετικές μελέτες και διαπίστωσε ότι «περίπου το ένα πέμπτο των δημοσιεύσεων που συνοδεύονταν από συμπληρωματικές λίστες γονιδίων σε Excel περιέχουν λανθασμένες μετατροπές».

Το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί και γνωστοποιηθεί στην επιστημονική κοινότητα από το 2004, λένε οι ερευνητές. Όπως φαίνεται όμως, πολλοί γενετιστές αμελούν να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του λογισμικού.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τους χρήστες του Excel, αφού οι ίδιες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις βρέθηκαν και σε άλλα προγράμματα όπως το Apache OpenOffice Calc -όχι όμως και στο Google Sheets.

Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Genome Biology από ερευνητές του ακαδημαϊκού ινστιτούτου Baker IDI στη Μελβούρνη.

Εκπρόσωπος της Microsoft επισήμανε στο BBC ότι οι χρήστες του Excel μπορούν να προλάβουν τέτοιου είδους λάθη απλά αλλάζοντας τις ρυθμίσεις.

«Το Excel μπορεί να απεικονίζει δεδομένα και κείμενο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις προορίζονται για τα περισσότερα καθημερινά σενάρια» είπε.
«Το Excel προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες με ειδικές απαιτήσεις προκειμένου να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα δεδομένα».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου