Τη σκοτεινή πλευρά της ορμόνης της ευτυχίας, της σεροτονίνης, αρχίζουν να ανακαλύπτουν οι επιστήμονες. Η ανίχνευση της σεροτονίνης οδήγησε στην παρασκευή σκευασμάτων για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, φαρμάκων σαν το Πρόζακ.
Παρότι, όμως, τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας συνταγογραφούνται και για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς ενισχύουν την παρουσία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, έχουν συχνά μία άκρως παράδοξη παρενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενίσχυαν το άγχος που ένιωθε ο ασθενής σε σημείο που να κάνει σκέψεις αυτοχειρίας.
Σήμερα μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, διαπιστώνει ότι τελικά η σεροτονίνη έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν πειράματα με πειραματόζωα προκαλώντας τους ηλεκτρική εκκένωση στα πέλματα.
Ετσι διαπίστωσαν ότι αυτή η πρακτική ενεργοποιούσε τη σεροτονίνη σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση και την κατάθλιψη.
Η τεχνική ενίσχυση της δραστηριότητας αυτών των νευρώνων φάνηκε να δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος στα ποντίκια. Χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα που επέτρεπαν την παρακολούθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου των τρωκτικών, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας χαρτογράφησαν αυτό που οι ίδιοι προσδιόρισαν ως το κύκλωμα της σεροτονίνης που διέπει την εμφάνιση φόβου και άγχους. Ο καθηγητής Τόμας Κας, ο οποίος είναι ο συντονιστής της επιστημονικής ομάδας, επισήμανε ότι ελπίδα των επιστημόνων είναι να καταφέρουν να βρουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο θα αναστέλλει τη λειτουργία του συγκεκριμένου κυκλώματος.
Ενα τέτοιο φάρμακο θα μπορεί να χορηγείται στους ανθρώπους που αρχίσουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά σκευάσματα σαν το Πρόζακ, έτσι ώστε να περάσουν τον επικίνδυνο σκόπελο της πρώτης χρονικής περιόδου.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής Κας, οι επιστήμονες τώρα κατανοούν καλύτερα τα δίκτυα του εγκεφάλου που ευθύνονται για το άγχος και τον τρόμο κυρίως στα θηλαστικά.
Οπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές, θα πρέπει τώρα να μελετήσουν κατά πόσο τα ίδια κυκλώματα σεροτονίνης λειτουργούν και στον άνθρωπο. Ο καθηγητής Κας επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς γνωρίζουμε ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια (αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, SSRI) μπορούν να προκαλέσουν άγχος και στον άνθρωπο, καθώς οι περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται είναι όμοιες στον άνθρωπο και στα ποντίκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου