5 φυτά που φιλτράρουν τον αέρα εσωτερικών χώρων

Τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους δεν προσδίδουν μόνο χρώμα. Ορισμένα έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν τον αέρα και να εξουδετερώνουν βλαβερές ουσίες. Έρευνα της NASA που εκπονήθηκε το 1989 κατέδειξε για πρώτη φορά αυτή την ιδιότητα των φυτών και έκτοτε αρκετοί επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει τη θεωρία.Στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παρουσίασαν τα ευρήματά τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φυτών ως προς τον καθαρισμό του αέρα.

Στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν συχνά βλαβερές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όπως προπανόνη, βενζόλιο και φορμαλδεΰδη, προερχόμενες κυρίως από βαφές, έπιπλα, εκτυπωτές και καθαριστικά. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα πτητικών ενώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες, άσθμα ή ζαλάδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι πτητικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα ή και καρκίνο.

Στο πλαίσιο των νέων δοκιμών αποδείχθηκε ότι πέντε φυτά εξουδετερώνουν αποτελεσματικά, σε διαφορετικούς βαθμούς, οκτώ πτητικές ενώσεις.

Τα πέντε φυτά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα εξής:
  • Κοινή κράσουλα (Crassula argentea)
  • Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum)
  • Γκουσμάνια η γλωσσωτή (Guzmania lingulata)
  • Κάκτος της Καραϊβικής (Consolea falcata)
  • Αρωματική δράκαινα (Dracaena fragrans)

Το πιο αποτελεσματικό από τα πέντε φάνηκε να είναι η γκουσμάνια, καθώς εξουδετέρωσε ποσοστό 80% έξι εκ των οκτώ υπό μελέτη πτητικών ενώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου