Τα μιόνια, ένα είδος σωματιδίων με πολύ μικρή διάρκεια «ζωής», έχει επιστρατεύσει μία διεθνής ομάδα επιστημόνων στην Αίγυπτο, για να χαρτογραφήσει το εσωτερικό των πυραμίδων.
Η ομάδα, η οποία αποτελείται από Αιγύπτιους, Ιάπωνες και Γάλλους αρχαιολόγους, ελπίζει πως με αυτό τον τρόπο θα φέρει στο «φως» κρυμμένα δωμάτια, τα οποία δεν έχουν εντοπισθεί στο παρελθόν.
Τα μιόνια είναι ασταθή στοιχειώδη σωματίδια, αφού ο μέσος χρόνος διάσπασής τους είναι μόλις 2,2 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Παράγονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με τον βομβαρδισμό της από την κοσμική ακτινοβολία, φθάνοντας μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη.
Οι επιστήμονες αξιοποιούν το γεγονός ότι τα μιόνια συνεχίζουν ανενόχλητα την πορεία τους αν δεν συναντήσουν κάποιο εμπόδιο, ενώ αντίθετα απορροφώνται ή εκτρέπονται όταν συναντήσουν κάποια στερεή επιφάνεια.
Έτσι, τοποθετώντας για αρκετές ημέρες μέσα στην πυραμίδα και κοντά στη βάση της πλάκες επικαλυμμένες με ένα ειδικό φιλμ, από τη μεταγενέστερη ανάλυση του φιλμ μπορούν να κατασκευάσουν τον τρισδιάστατο χάρτη του εσωτερικού του οικοδομήματος, αποκαλύπτοντας αν σε αυτό υπάρχουν τυχόν κρυμμένοι κενοί χώροι.
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, που ονομάζεται ScanPyramids, η παραπάνω τεχνική έχει εφαρμοσθεί στη Ρομβοειδή Πυραμίδα (γνωστή επίσης και ως Κυρτή Πυραμίδα), που βρίσκεται στην νεκρόπολη του Νταχσούρ, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.
Με τη βοήθειά της, η ομάδα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρίσκεται στο εσωτερικό της θαμμένος ο Σνεφρού, ο βασιλιάς της 4ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου που έχτισε την πυραμίδα πριν από περίπου 4.600 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Μεχντί Ταγιούμπι, πρόεδρο του Ινστιτούτου Καινοτομίας για τη Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έναν από τους επικεφαλής του πρότζεκτ, το φιλμ έδωσε τη δυνατότητα ανάλυσης της τροχιάς πάνω από 10 εκατομμυρίων μιονίων. «Με βάση τις γωνιακές τους κατανομές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία εικόνα», αναφέρει στην ιστοσελίδα Discovery.com.
Ο Χάνι Χελάλ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, σημειώνει πως σκοπός του πρότζεκτ είναι «είτε να επαληθεύσει, είτε να τροποποιήσει, είτε να βελτιώσει» τις διάφορες θεωρίες και υποθέσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί για την κατασκευή των πυραμίδων. «Αυτή τη στιγμή, καμία θεωρία δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη», πρόσθεσε.
Εκτός από Κυρτή Πυραμίδα, η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί σε τέσσερις ακόμη πυραμίδες, οι οποίες βρίσκονται στην Γκίζα και στο Νταχσούρ.
Σε συνδυασμό με μεθόδους σάρωσης με λέιζερ και υπέρυθρες ακτίνες, οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν τελικά να ανακαλύψουν τον κρυμμένο τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτη μέσα στην πυραμίδα του Τουταγχαμών και κοντά στον νεκρικό θάλαμο του γιού του Ακενατών.
«Ακόμη κι ένα εντοπίσουμε ένα μικρό κενό χώρο, με επιφάνεια μόλις 1 τετραγωνικού μέτρου, τότε θα δώσουμε τη δυνατότητα να διατυπωθούν νέες υποθέσεις, ενώ ενδεχομένως θα μας βοηθήσει να λύσουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα», τονίζει ο Ταγιούμπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου