Έρευνα: Αφήστε το μωρό να κλαίει πριν κοιμηθεί

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να κλαίνε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να τρέχουν αμέσως κοντά τους. 





Ερευνητές από την Αυστραλία δούλεψαν με 43 ζευγάρια που έχουν παιδιά 6 έως 16 μηνών, τα οποία έχουν προβλήματα ύπνου. Τα παιδιά που άρχισαν να κλαίνε στο 1/3 των περιπτώσεων, όταν οι γονείς έβγαιναν από το δωμάτιο, οι ερευνητές τους πρότειναν να περιμένουν λίγη ώρα μέχρι να τους παρηγορήσουν.

Σε άλλο 1/3 των περιπτώσεων ζητήθηκε οι γονείς να εφαρμόσουν άλλη τακτική. Συγκεκριμένα, οι γονείς έβαζαν για ύπνο τα μωρά νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα και έφευγαν από το δωμάτιο έως ότου αποκοιμηθούν. Η τρίτη ομάδα δεν ακολούθησε καμία τακτική έκτος των συνηθισμένων.

Τρεις μήνες αργότερα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που έκλαιγαν περισσότερη ώρα και κοιμόντουσαν 15 λεπτά νωρίτερα από ότι τα βρέφη που οι γονείς τους βρίσκονταν στο δωμάτιο.

Αυτό που αποδείχτηκε επίσης είναι ότι τα μωρά με αυτήν την τεχνική κοιμόντουσαν καλύτερα και περισσότερες ώρες.

Η Μάρσα Γουέινραουμπ (Marsha Weinraub), καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου Τέμπλε, συμφώνησε ότι αυτό βοηθάει και τους γονείς και τα παιδιά να ξεκουράζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Όταν περιμένεις το μωρό σου να κοιμηθεί, κάθε λεπτό έχει σημασία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN.


Η εκπαίδευση του ύπνου δεν προκαλεί άγχος στα μωρά

Το πιο σημαντικό κομμάτι της έρευνας είναι ότι και οι τεχνικές εκπαίδευσης βοηθάνε το βρέφος και μακροχρόνια. Οι ερευνητές στηρίζουν ότι τα επίπεδα κορτιζόνης και οι ορμόνες άγχους είναι πιο χαμηλά όταν εκπαιδεύονται. Επίσης, μετά από ένα χρόνο συνέχισης της τακτικής, τα μωρά δεν απομακρύνθηκαν από τους γονείς ούτε είχαν προβλήματα συμπεριφοράς.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει η εκπαίδευση;

Η εκμάθηση του παιδιού στο να κοιμάται ήσυχα και χωρίς την παρουσία των γονέων ξεκινάει από την ηλικία που το παιδί να νοιώθει άνετα και να έχει συνηθίσει το περιβάλλον. Μέχρι το παιδί να γίνει δύο-τριών μηνών, οι γονείς πρέπει να τα βάζουν για ύπνο όταν είναι κουρασμένα και όχι όταν νυστάζουν.

«Πραγματικά μπορεί να βοηθήσει το παιδί να έχει να έχει σωστή στάση στον ύπνο και οι τεχνικές αυτές θα το βοηθήσουν να έχει τέτοιες συνήθειες σε όλη του τη ζωή. Είναι σημαντικό αυτό να γίνεται και σε παιδιά που έχουν διαταραχές ύπνου, γενικά», αναφέρει η παιδίατρος Τάνια Άλτμαν (Tanya Altman).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα φανούν απαραίτητα σε τρεις μήνες, καθώς είναι μια συνήθεια που αποκτιέται και σε μια εβδομάδα από τα βρέφη.


Μην νοιώθετε άσχημα γονείς

Οι γονείς είναι λογικό να νοιώσουν ενοχές όταν δεν τρέχουν στο παιδί τους όταν αυτό κλαίει. Το ζήτημα είναι να θέτονται όρια αγάπης, έτσι τα παιδιά θα νοιώθουν καλύτερα.

Η τακτική αυτή (άσε το παιδί να κλαίει) βοηθάει και τους εργαζόμενους γονείς. Οι γονείς συχνά σκέφτονται: «Θέλω να δω το παιδί μου, γιατί δεν το είδα όλη μέρα. Είναι εντάξει όταν οι γονείς νοιώθουν έτσι, το θέμα είναι τα παιδιά να έχουν χρόνο μόνα τους πριν κοιμηθούν», αναφέρει η έρευνα.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα δεν θα το γνωρίζετε, αλλά η τεχνική αυτή επιφέρει μήνυση για κακοποίηση βρέφους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μήνυση σε βάρος του Ant1 για την παρουσίαση του θέματος. Μήνυση λόγω του ότι προέτρεπε τους γονείς να εφαρμόσουν την τεχνική αυτή.

Θα επιστρέψω με λεπτομέριες. Ας μη δημοσιευτεί το σχόλιό μου, μόλις έχω περισσότερα στοιχεία. Δεν θέλω να σχολιάσω 'κατά τη γνώμη μου'.

Δημοσίευση σχολίου