Συνεχής αύξηση πληθυσμού ασπόνδυλων

Χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές φαίνεται ότι απλώνουν παντού τα πλοκάμια τους, καθώς οι αριθμοί τους αυξάνονται διαρκώς. Ο πληθυσμός των ασπόνδυλων εμφανίζει συνεχή αύξηση σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη για περισσότερο από εξήντα χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια αυστραλιανή μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.


Oι επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση της δόκτορος Ζόε Ντάμπλντεϊ του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, βάσισαν τις εκτιμήσεις τους στον αριθμό των κεφαλόποδων που αιχμαλωτίζονται στα δίχτυα των ψαράδων μετά το 1953. Ετσι διαπιστώσαν μια διαχρονική αύξηση των πληθυσμών τους σε ολόκληρη τη Γη, ανεξαρτήτως βάθους θαλασσών ή άλλων παραγόντων όπως είναι η απόσταση από τις ακτές και η εγγύτητα στις ανοιχτές θάλασσες.

Τα κεφαλόποδα παράγουν τεράστιους αριθμούς απογόνων, αναπτύσσονται γρήγορα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και ακριβώς όπως και τα τρωκτικά είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστα στις μεταβολές του περιβάλλοντος. Επίσης, έχουν τρομερή όρεξη (κάποια είδη τρώνε το 30% του βάρους τους καθημερινά) και δεν είναι επιλεκτικά στην τροφή τους, ενώ εύκολα εγκαθίστανται σε νέες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν η αύξηση των αριθμών των κεφαλόποδων θα εξακολουθήσει σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και την οξίνιση των υδάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου