Έρχεται η διάβαση του πλανήτη Άρη

Μετά τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, προ ημερών, έρχεται η σειρά του Άρη να πραγματοποιήσει τη δική του. 






Σε πρώτη φάση, αύριο Κυριακή 22 Μαΐου, ο γειτονικός πλανήτης, η Γη και ο Ήλιος θα ευθυγραμμισθούν, με το μητρικό μας άστρο και τον Άρη να βρίσκονται ακριβώς σε αντιδιαμετρική θέση σε σχέση με τη Γη -η λεγόμενη «αντίθεση» στην αστρονομία- κάτι που συμβαίνει κάθε περίπου 780 μέρες (η προηγούμενη φορά ήταν τον Απρίλιο 2014). H ευθυγράμμιση αυτή θα συμβεί, όταν ο Αρης θα απέχει 76,28 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Έπειτα από μία εβδομάδα, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, καθώς ο Άρης πλησιάζει συνεχώς τον πλανήτη μας, θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη εδώ και περίπου 11 χρόνια, σε απόσταση 75,3 εκατ. χιλιομέτρων. Αυτό θα τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από ό,τι συνήθως, καθώς ο Ήλιος θα τον φωτίζει «καταπρόσωπο».

Ο πλανήτης θα είναι εύκολα ορατός όλη τη νύχτα στον ουρανό, σε κατεύθυνση νοτιοανατολική, ακόμη και με γυμνά μάτια, αρκεί να το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.

Η τροχιά του Άρη είναι πιο ελλειπτική σε σχέση με της Γης, γι' αυτό χρειάζεται 687 γήινες μέρες (το έτος του) για να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, έναντι 365 ημερών της Γης. Έτσι, ο πλανήτης μας προλαβαίνει να διαγράψει σχεδόν δύο περιστροφές, μέχρι ο Άρης να κάνει το δικό του ταξίδι γύρω από το άστρο μας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

To 2018, o «κόκκινος πλανήτης» θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο τη Γη. Το ρεκόρ μικρότερης απόστασης Γης-'Αρη (55,76 εκατ. χλμ.) σημειώθηκε τον Αύγουστο 2003 και δεν θα ξεπερασθεί πριν από το έτος 2287, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Η τελευταία, με αφορμή το πλησίασμα του Άρη, έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία του, την οποία τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» στις 19 Μαΐου, όταν ο πλανήτης βρισκόταν σε απόσταση περίπου 80 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Σημειωτέον ότι στον ουρανό κοντά στον φωτεινό Άρη θα φαίνονται επίσης ο Κρόνος και ο «Αντι-'Αρης», ο γιγάντιος ερυθρός αστέρας Αντάρης, το φωτεινότερο άστρο στον αστερισμό του Σκορπιού, ενώ αύριο Σάββατο έρχεται και η πανσέληνος στο «πάρτι».

Παρ' όλη πάντως την αυξημένη φωτεινότητά του, ο Άρης δεν θα είναι αυτές τις μέρες ο φωτεινότερος πλανήτης στον νυχτερινό ουρανό. Αυτός είναι ο Δίας, ορατός σε νοτιοδυτική κατεύθυνση, παρόλο που απέχει από τη Γη δεκαπλάσια απόσταση σε σχέση με τον 'Αρη. Όμως η μεγαλύτερη απόσταση υπεραντισταθμίζεται από το ότι η διάμετρός του είναι 20πλάσια από την αρειανή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου