Σταφυλόκοκκος: οι πιθανοί τρόποι μετάδοσης

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα γένος βακτηρίων που προκαλεί τη σταφυλοκοκκίαση. Τα βακτήρια αυτά βρίσκονται φυσιολογικά επάνω στην επιδερμίδα μας ή εντός της ρινικής μας κοιλότητας ακόμη κι όταν είμαστε υγιείς. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα ή έχουν σαν αποτέλεσμα την ήπια λοίμωξη του δέρματος.



Εάν όμως ο σταφυλόκοκκος εισχωρήσει βαθύτερα στον οργανισμό μας, εάν δηλαδή περάσει στο αίμα, στις αρθρώσεις, στους πνεύμονες ή την καρδιά, η λοίμωξη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μας.

Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκύψει από βακτήρια που ήδη «κουβαλάμε», είναι όμως πιθανό να μεταφερθούν και από το ένα άτομο στο άλλο.

Να σημειωθεί πως ο σταφυλόκοκκος είναι αρκετά ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες ή πετσέτες, και από εκεί να μεταφερθεί σε κάποιον που θα έρθει σε άμεση επαφή. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο σταφυλόκοκκος επιβιώνει επίσης στη χαμηλή υγρασία και στις ακραίες θερμοκρασίες.

Πολυάριθμοι παράγοντες, από την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας έως τα αθλήματα που έχουμε επιλέξει, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από σταφυλόκοκκο. Το ίδιο ισχύει και εάν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας (διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνος, πληγές από έκζεμα, κυστική ίνωση ή εμφύσημα).

Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο είναι επίσης μια συχνή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, για παράδειγμα όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όσους έχουν υποστεί έγκαυμα ή όσους έχουν πληγές στο σώμα τους έπειτα από χειρουργείο.

Τα βακτήρια μπορούν ακόμη να μεταφερθούν μέσω συσκευών που φτάνουν σε εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως η συσκευή αιμοκάθαρσης, οι καθετήρες, και η συσκευή παρεντερικής σίτισης.

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μεταδίδονται επίσης εύκολα στα αποδυτήρια με την κοινή χρήση ξυριστικής μηχανής, πετσέτας ή άλλου εξοπλισμού.

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται και με το φαγητό, εάν δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών). Το φαγητό που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν παρουσιάζει καμία αλλοίωση ως προς την όψη ή τη γεύση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου