Εκκενώθηκε το αμερικανικό τμήμα του ISS

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) απομακρύνθηκε από το αμερικανικό τμήμα του τροχιακού εργαστηρίου λόγω διαρροής «επιβλαβών ουσιών» από το σύστημα ψύξης, ανέφεραν την Τετάρτη ρωσικά μέσα.





Όπως αναμεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον «υπό έλεγχο» και το εξαμελές πλήρωμα -τρεις Ρώσοι, δύο Αμερικανοί και μια Ιταλίδα- είναι ασφαλείς στο ρωσικό τμήμα του ISS.

«Η συγκέντρωση ρύπων στην τεχνητή ατμόσφαιρα στο ρωσικό τμήμα του ISS βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα» διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα.

Διευκρίνισε επίσης ότι η επίλυση του προβλήματος είναι θέμα της NASA.

Παραμένει ασαφές τι ήταν το υλικό που διέρρευσε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πρόκειται για αμμωνία.

Η NASA επιβεβαίωσε ότι οι έξι αστροναύτες έχουν καταφύγει στο ρωσικό τμήμα του ISS και τόνισε ότι είναι «ασφαλείς».

Είναι εξάλλου η έκτη φορά που εμφανίζεται πρόβλημα στο σύστημα ψύξης. Το τελευταίο περιστατικό ήταν το 2013, όταν μια ελαττωματική αντλία αμμωνίας οδήγησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μη κρίσιμα συστήματα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι αιτία του συναγερμού ήταν η διαρροή αμμωνίας, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι ρωσικές αρχές.

«Οι ελεγκτές της πτήσης του ISS δεν γνωρίζουν εάν ο συναγερμός σήμανε λόγω της αύξησης της πίεσης, εξαιτίας κάποιου ελαττωματικού αισθητήρα ή λόγω προβλήματος στο λογισμικό» ανέφερε η NASA μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. «Το πλήρωμα είναι ασφαλές. Δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία διαρροή αμμωνίας. Το πλήρωμα αντέδρασε μετά την αύξηση της πίεσης στο κύκλωμα ψύξης» πρόσθεσε.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε σημειωθεί διαρροή αμμωνίας, η οποία όμως δεν απείλησε το πλήρωμα. Ήταν η δεύτερη διαρροή από το 2012.

Η υγροποιημένη αμμωνία χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την πλεονάζουσα θερμότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων σε μια σειρά από ψύκτρες που την ακτινοβολούν στο Διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου