2014 το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία της Γης (video)

Επιβεβαιώθηκε από τους αμερικανούς επιστήμονες ότι το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη, τουλάχιστον από το 1880, σύμφωνα με την NASA και την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).





Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι δέκα θερμότερες χρονιές, ήταν μετά το 2000, με εξαίρεση το 1998. Εκπρόσωπος του Grantham Research Institute για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, τόνισε ότι τα αποτελέσματα «εκθέτουν τον μύθο ότι σταμάτησε η υπερθέρμανση του πλανήτη». «Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2014 θα πρέπει να μπουν στην άμεση προτεραιότητα των κυβερνήσεων όλου του κόσμου για τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων» υπογράμμισε ο Μπομπ Γουόρντ.

Τον Δεκέμβριο, η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ. Οι μετρήσεις που έκανε από την πλευρά της η Nasa κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η θερμοκρασία του Δεκεμβρίου ήταν κατά 0,77 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Για το σύνολο της χρονιάς, η μέση θερμοκρασία στο έδαφος και στους ωκεανούς ήταν κατά 0,69 βαθμό υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα, γεγονός που σημαίνει ότι για 0,04 του βαθμού έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2005 και το 2010. «Μολονότι η μέση θερμοκρασία μιας χρονιάς μπορεί να επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η τάση της υπερθέρμανσης αποδίδεται σε παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, στους οποίους σήμερα κυριαρχούν οι εκπομπές καυσαερίων που οφείλονται στον άνθρωπο» υπογράμμισε ο Γκάβιν Σμιτ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκοντάρ της NASA.

Η ΝΟΑΑ επισήμανε εξάλλου ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ του 2014 καταγράφηκαν χωρίς την παρουσία του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο του Ειρηνικού. Το θερμό αυτό ρεύμα εμφανίζεται κάθε πέντε με επτά χρόνια και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το κλίμα του πλανήτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου