Ηλιακή μπαταρία που διαρκεί για πάντα

Ένα φιλόδοξο σχέδιο αναπτύσσουν οι ερευνητές της ισραηλινής εταιρείας Sol Chip: να κατασκευάσουν μια ηλιακή μπαταρία που θα διαρκεί για πάντα, χωρίς ημερομηνία λήξης.






Η μπαταρία της Sol Chip θα μπορεί να επαναφορτίζεται ακόμα και υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού και θα μπορεί να τροφοδοτεί οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή.

Το πρωτότυπο της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί συνδυάζει τα φωτοβολταϊκά με τα μικροτσίπ. Μέχρι στιγμής έχει τάση ηλεκτρικής ενέργειας 8,4 Βολτ, ικανή να φορτίσει μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών.

Η εταιρεία εργάζεται πάνω στον υπάρχοντα σχεδιασμό με στόχο η ηλιακή μπαταρία να μπορέσει να τροφοδοτήσει συσκευές που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή, σε υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και σε μετεωρολογικές προγνώσεις.

Πρώτος κλάδος στον οποίο θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν την τεχνολογία είναι η γαλακτοβιομηχανία, όπου οι συσκευές που τοποθετούνται στις αγελάδες για τη συλλογή πληροφοριών πάνω στην ποιότητα του γάλακτος απαιτούν συχνές αλλαγές μπαταριών.

Η νέα επαναφορτιζόμενη ηλιακή μπαταρία προβάλλεται ως φθηνότερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη επιλογή, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε αρδευτικά έργα.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι η μοναδική παγκοσμίως που συνδυάζει με επιτυχία και οικονομική αποδοτικότητα τις ηλιακές κυψέλες με τα μικροτσίπ.

Η Sol Chip αποκάλυψε την τεχνολογία της στην έκθεση International Conference and Exhibition στο Βερολίνο, τον προηγούμενο Απρίλιο.

Πηγή

1 σχόλιο:

Ηλιακά παιχνίδια είπε...

Η ηλιακή μπαταρία της Sol Chip, ακόμα κι αν δεν διαρκέσει για πάντα στην πράξη, σίγουρα θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε μείωση του κόστους λόγω του ότι δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση της μπαταρίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου