Ρομπότ μαθαίνει τον κόσμο όπως ένα μωρό.

Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν και ανέπτυξαν ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες που δεν ήταν εξ’ αρχής προγραμματισμένο να κάνει.






Η μηχανή βασιζόμενη στις εμπειρίες της και στις «γνώσεις» της είναι σε θέση να κρίνει ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει σε ένα δεδομένο σενάριο.

Στα μέχρι τώρα πειράματα έχει καταφέρει να επιτελέσει απλές εργασίες όπως να μαζεύει ποτήρια με νερό και να τους προσθέτει πάγο.


Η επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι οι ικανότητες του ρομπότ θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου, όπως ακριβώς και ενός παιδιού που μεγαλώνοντας δε σταματά να μαθαίνει.

Η τεχνολογία SOINN (Self-Organizing Incremental Neural Network)( Αυτο-οργανωτικό Στοιχειώδες Νευρικό Δίκτυο) αναπτύχθηκε από τους ερευνητές τους Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο.

Σε ένα βίντεο που έχει αναρτήσει το Ινστιτούτο στο youtube, το ρομπότ γεμίζει τη κούπα με νερό, κάτι για το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί.



Έπειτα του ζητείται να παγώσει με κάποιον τρόπο το νερό, ενώ εκείνο ασχολείται με κάτι άλλο. Τότε αυτό σταματά για να επεξεργαστεί το τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να εκτελέσει την εντολή αυτή. Επιλέγει, δίχως να του έχει δώσει κανείς κάποια εντολή, να χρησιμοποιήσει πάγο για να δροσίσει το νερό, με λίγα λόγια δηλαδή παίρνει μία πρωτοβουλία.


Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει επιτρέψει μάλιστα, σε ένα ρομπότ να συνδεθεί στο διαδίκτυο για να ζητήσει βοήθεια από άλλα ρομπότ.Το σενάριο του «Εξολοθρευτή» αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου