Η εξελικτική πορεία των υπολογιστών.

Τι πιο απλό από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή; Και όμως, η πορεία σε βάθος χρόνου και τεχνολογικής εξέλιξης, για να φτάσει ο υπολογιστής στο γραφείο κάθε σπιτιού είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο άβακας, κατασκευασμένος από τους Σουμέριους στη Νότια Μεσοποταμία πριν από 5000 χρόνια, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πρώτος υπολογιστής.







Κάνοντας ένα μεγάλο χρονικό άλμα φτάνουμε στο 1801 και τον μηχανικό αργαλειό του Ζακάρντ. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, η τεχνογνωσία που παρείχε, τον καθιστά κλειδί στον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών



Η ιδέα της δημιουργίας μίας μηχανικής μαθηματικής «ταμπλέτας» για πολυσύνθετους για την εποχή υπολογισμούς, διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο Τσαρλς Μπάμπατζ στο Λονδίνο.



Λίγα χρόνια αργότερα, το 1827, ο Τσαρλς Μπάμπατζ κατάφερε να υλοποιήσει σε πρώιμο στάδιο το σχέδιό του, κατασκευάζοντας με επιτυχία την πρώτη αυτόματη αριθμομηχανή, η οποία όμως μπορούσε να κάνει μόνο αφαιρέσεις!



Δέκα χρόνια χρειάστηκε ο ίδιος εφευρέτης για να καταφέρει να κατασκευάσει την μετεξέλιξη της αριθμομηχανής που είχε φτιάξει, η οποία μπορούσε να πραγματοποιήσει όλες τις μαθηματικές πράξεις με απόλυτη επιτυχία.



Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η γερμανική βιομηχανία κατασκευάζει τη συσκευή «Αίνιγμα», η οποία θεωρείται τότε ικανή να σπάσει οποιοδήποτε κωδικοποιημένο μήνυμα.



Έχοντας σαν πρότυπο το «Αίνιγμα», οι συμμαχικές δυνάμεις κατασκευάζουν κάτω από άκρα μυστικότητα τον «Κολοσσό», με σκοπό να ξεπεράσουν τα γερμανικά κατασκοπικά αντίμετρα.



και



Το 1946 ολοκληρώνεται η δημιουργία του ENIAC, του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή για γενική χρήση, από τους Τζον Μόχλι και Πρέσπερ Έκερτ. Η ολοκλήρωσή του ανακοινώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.



Μόλις 5 χρόνια αργότερα, το 1951, κατασκευάζεται ο Univac, ο πρώτος υπολογιστής που δεν προορίζεται για αποκλειστική κυβερνητική χρήση, αλλά και για επαγγελματική από ιδιωτικές εταιρείες.



Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Univac, η οποία τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, έρχεται ένα χρόνο μετά την κατασκευή του, το 1952, όταν κατάφερε να προβλέψει επιτυχώς την εκλογική επικράτηση του τότε προέδρου των Η.Π.Α, Ντουάιτ Αιζενχάουερ.



Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα του υπολογιστή στο ευρύ κοινό για να κατασκευαστεί το πρώτο ποντίκι από τον Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ.



Κάπως έτσι, από το 1963 μέσα σε λιγότερο από μισό αιώνα, φτάσαμε στο σημερινό ηλεκτρονικό υπολογιστή!




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου