Τα μυστήρια των ονείρων.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ανθρώπινης καθημερινότητας είναι τα όνειρα. Αυτό γιατί τα όνειρα διαθέτουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με την ψυχοσύνθεση και την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου.Διαβάστε μερικές κοινές αλήθειες σχετικές με τα όνειρα:
Οι άνθρωποι ξεχνούν την πλειοψηφία των ονείρων τους
Χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά αφότου ξύπνησε για να ξεχάσει κάποιος περίπου τα μισά από τα όνειρα που έχει δει ενώ χρειάζονται συνολικά 10 λεπτά για να ξεχάσει το 90% από αυτά.

Όλοι βλέπουν όνειρα
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μπορεί να ονειρευτεί. Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο απλώς ξεχνούν τα όνειρά τους. Οι μόνοι που εξαιρούνται από τον κανόνα είναι οι άνθρωποι με ψυχολογικές διαταραχές. Ούτε η τύφλωση εκ γενετής επηρεάζει τα όνειρα καθώς οι άνθρωποι αυτοί μπορούν εξίσου να ονειρευτούν χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.Βλέπουμε πάντοτε άτομα που ήδη γνωρίζουμε
Τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο εκάστοτε όνειρο είναι πρόσωπα υπαρκτά, τα οποία είτε γνωρίζουμε είτε τα έχουμε δει κάποια στιγμή στη ζωή μας και δεν τα θυμόμαστε. Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του γνωρίζει χιλιάδες πρόσωπα. Ο εγκέφαλος λοιπόν έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τα όνειρα με ατελείωτους «νέους» χαρακτήρες.

Δεν ήταν πάντοτε όλα τα όνειρα έγχρωμα
Υπάρχει ένα 12% των ανθρώπων, το οποίο ονειρεύεται αποκλειστικά ασπρόμαυρα. Το ποσοστό αυτό ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο στη δεκαετία του ’50 και άρχισε να φθίνει μόλις στις αρχές του ’60. Η αλλαγή στον χρωματισμό των ονείρων φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στη μεταστροφή που έγινε στον χώρο των Μέσων (από ασπρόμαυρα σε έγχρωμα).Τα όνειρα έχουν συμβολική αξία
Εάν δούμε κάτι συγκεκριμένο στο όνειρό μας, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως αυτό πρόκειται να αποκτήσει κάποια σχέση με την ίδια την πραγματικότητα. Τα όνειρα «μιλούν» πάντοτε συμβολικά.

Τα όνειρα επαναλαμβάνονται
Είναι δυνατόν να βιώσουμε την ίδια περιγραφή ονείρου σε διαφορετικές καταστάσεις ύπνου. Έτσι, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως βλέπουν περισσότερες από μία φορές το όνειρό τους. Το 70% των ανδρών και το 65% των γυναικών αναφέρουν πως έχουν βιώσει το ίδιο όνειρο πάνω από μία φορά.

Τα ζώα ονειρεύονται όπως οι άνθρωποι
Μετά από ειδικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στα εγκεφαλικά κύματα των ζώων, έχει παρατηρηθεί πως και αυτά μπορούν να ονειρευτούν.Το άμεσο περιβάλλον μπορεί να ενσωματωθεί στα όνειρα
Εξωτερικά ερεθίσματα (κυρίως ήχοι) που λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο γύρω μας ενώ κοιμόμαστε μπορούν να «παρεμβληθούν» και στο όνειρό μας.

Τα όνειρα διαφέρουν μεταξύ των φύλων 
Σχεδόν το 70% των χαρακτήρων που συμμετέχουν στο όνειρο ενός άντρα είναι άλλοι άντρες. Στις γυναίκες από την άλλη, τα φύλα των χαρακτήρων μοιράζονται ισόποσα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου