Μάθετε για τα κουνούπια και τις επιδημίες

Πέρυσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου και στοίχισε τη ζωή σε 34 άτομα. Φέτος, το πρώτο περιστατικό εγκεφαλίτιδας που οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγεί...

1. Τι προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν. Κάποιες φορές μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης, ενώ σε κάποια άτομα εμφανίζονται έντονα συμπτώματα στο νευρικό σύστημα, όπως η εγκεφαλίτιδα και η μηνιγγίτιδα, που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.

2. Τα επικίνδυνα συμπτώματα είναι συχνά;

Οχι. Από αυτούς που θα μολυνθούν από το τσίμπημα το 80% δεν θα εμφανίσει καν συμπτώματα, το 19% θα νομίζει ότι περνάει κρυολόγημα με πυρετό και μόνο το 1% θα εμφανίσει τα έντονα συμπτώματα.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης;
Τα απλά συμπτώματα είναι σαν του κρυολογήματος με πυρετό, κακουχίες κ.λπ. Τα σοβαρά περιλαμβάνουν διανοητική σύγχυση μαζί με πυρετό, αλλά και ιογενή μηνιγγίτιδα, δηλαδή πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα μαζί με πυρετό.


4. Πώς μεταδίδεται;
Μόνο από κουνούπι σε άνθρωπο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

5. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο σημείο του τσιμπήματος;
Οχι. Είναι ένα απλό τσίμπημα. Δεν εμφανίζεται ούτε πρήξιμο ούτε κάποιος ιδιαίτερος ερεθισμός. Δεν υπάρχει καμία διαφορά από οποιοδήποτε τσίμπημα κουνουπιού.

6. Το μεταφέρουν όλα τα είδη κουνουπιών;
Οχι. Αλλά το βασικό είναι ότι το πιο κοινό κουνούπι που έχουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που μεταφέρει και μολύνει τον άνθρωπο με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

7. Αυτοί που κολλάνε μπορεί να ξαναμολυνθούν;
Ο οργανισμός μολυσμένων ανθρώπων παράγει αντισώματα και δεν φαίνεται πως έχουν κίνδυνο να ξαναμολυνθούν.

8. Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;
Το πολύ μέχρι πέντε ημέρες.

9. Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό;
Μόνο εάν εμφανιστούν τα σοβαρά συμπτώματα, δηλαδή πυρετός που επιμένει και δεν πέφτει με αντιπυρετικά, σύγχυση, έντονος πονοκέφαλος, φωτοφοβία και δυσκαμψία στον αυχένα.

10. Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα, αλλά μόνο υποστηρικτική αγωγή, δηλαδή παυσίπονα και αντιπυρετικά.


11. Υπάρχει εμβόλιο;
Οχι αυτή τη στιγμή. Δοκιμάζονται διάφορα πειραματικά, αλλά δεν έχει εγκριθεί κανένα.

12. Εάν έχει μολυνθεί κάποιος στο σπίτι, τι πρέπει να προσέξουν οι άλλοι;
Να μην τους τσιμπούν τα κουνούπια, διότι ίσως είναι μολυσμένα το σύνολο τους στην περιοχή. 

13. Πού θα πρέπει να το αναφέρουν;
Σε κάποιο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο της περιοχής τους. Εάν είναι άτομο με υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον γιατρό του.

14. Υπάρχουν κανόνες προληπτικής υγιεινής;
Ναι. Υγιεινή των χώρων όπου συγκεντρώνονται κουνούπια. Αυτοί είναι τα πιατάκια από τις γλάστρες και οπουδήποτε λιμνάζει νερό στο σπίτι μας.

15 Βοηθούν τα εντομοαπωθητικά και οι λοσιόν;
Ναι, βοηθούν. Τα καλύτερα είναι αυτά που έχουν στα συστατικά τους DEET. Είναι πιο δραστικά. Δεν συστήνονται όμως για μικρά παιδιά κάτω του ενός έτους και για εγκύους. Αυτά θα πρέπει να τα προστατεύουν οι γονείς με αντικουνουπικά με αιθέρια έλαια και οπωσδήποτε να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα.


16 Πόσο διαρκεί η λοσιόν;
Συνήθως διαρκεί έως πέντε ώρες και δεν χρειάζεται συχνότερη εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε εκτεθειμένοι σε ανοιχτό χώρο, καλό θα είναι να αλειφτούμε πριν από τον ύπνο.

17 Ο ανεμιστήρας όντως απωθεί τα κουνούπια;
Και ο ανεμιστήρας και το κλιματιστικό. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Οι ανεμιστήρες οροφής δρουν δραστικότερα.

18 Εάν εντοπιστεί το «περίεργο» κουνούπι, θα πρέπει να το πάνε κάπου για εξέταση;
Οχι, δεν χρειάζεται.

19 Είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενη επιδημία;
Είμαστε σε επιφυλακή για παρόμοιες επιδημίες από νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια.

20 Τι άλλα καινούργια νοσήματα έχουν έρθει στην Ευρώπη;
Εχει έρθει δάγκειος πυρετός σε Γαλλία και Κροατία και η ελονοσία που φοβόμαστε και στην Ελλάδα, καθώς πριν από μερικά χρόνια στη Λακωνία είχαν εμφανιστεί δύο περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου