Τι ξέρετε για τους κοριούς;

Τους κοριούς τους συναντούμε παντού. Κυρίως σε κοιτώνες του στρατού και σε φυλακές, αλλά μερικές φορές τους βρίσκουμε και στα σπίτια, ξενοδοχεία, θέατρα, αεροπλάνα, σκάφη, τρένα, λεωφορεία και σε πολλούς άλλους χώρου. Τι είναι όμως οι κοριοί;





Τι είναι ο κοριοί ;

Είναι παρασιτικά έντομα που έχουν μολύνει τους ανθρώπους για πάνω από 3500 έτη. Υπάρχουν τουλάχιστον 92 γνωστά είδη που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Το πιο κοινό είδος είναι το lectularius Cimex, το οποίο προσαρμόζεται καλύτερα στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Εμφάνιση 

Ο κοινός κοριός είναι ένα μικρό, επίπεδο, ωοειδές έντομο και έχει ένα καφεκόκκινο χρώμα. Έχει αναπτύξει τα πόδια εξαιρετικά καλά, και του επιτρέπουν να συρθεί επάνω σε επιφάνειες φτιαγμένες από ξύλο, χαρτί, πλαστικό ή ακόμη και γυαλί. Τα ενήλικα ζωύφια είναι έτοιμα για δράση περίπου σε τέσσερις εβδομάδες από την εμφάνισή τους, όταν βέβαια στον χώρο υπάρχουν θερμόαιμα (άνθρωποι, ζώα). Εάν δεν υπάρχουν, τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιζήσουν για ένα έτος χωρίς σίτιση.


Στάδια ανάπτυξης

Αυγά 

Κατά μέσον όρο, οι θηλυκοί κοριοί μπορούν να αποθέσουν στην διάρκεια της ζωής τους πάνω από 500 αυγά και με συχνότητα μέχρι 5 αυγών ανά ημέρα. Τα αυγά είναι άσπρα κολλώδη καταρχάς και τόσο μικρά όσο το μέγεθος της σκόνης. Συνήθως βρίσκονται σε σκοτεινές, προστατευμένες θέσεις όπως οι ρωγμές σε τοίχους και πατώματα, ρωγμές στα έπιπλα, κάτω από μαξιλάρια καναπέδων, κάτω από την ξεκολλημένη ταπετσαρία κλπ., Τα αυγά αυτά θα εκκολαφθούν συνήθως σε μια έως τρεις εβδομάδες, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Όσο πιο υψηλή είναι τόσο μικρότερος είναι ο χρόνος επώασης 

Νύμφες

Οι νύμφες περνούν από 5 νυμφικά στάδια, και παίρνουν ένα γεύμα αίματος σε κάθε στάδιο. Αυτό το νυμφικό στάδιο μπορεί να διαρκέσει από αρκετές εβδομάδες υπό ευνοϊκές συνθήκες μέχρι ένα έτος, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχουν θηλαστικά στον χώρο για να τσιμπήσουν και να τραφούν.

Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να μας τσιμπά μέχρι και 10 λεπτά ή περισσότερο και να καταναλώνει μέχρι 6 φορές το βάρος του σε αίμα. Αρκετά συχνά το θύμα του δεν συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά.

Πηγή: periergaa.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου