Περιπέτειες σε όλο τον κόσμο.

Είναι απλησίαστες, απρόσιτες και όμως τόσο, μα τόσο εντυπωσιακές. Είναι δύσκολο να τις υπερβείς, αλλά θέλεις πολύ να τα καταφέρεις. Είναι οι προκλήσεις του ίδιου του ανθρώπου, εκείνες που κρύβει ο καθένας μέσα του και όταν τις ανακαλύψει θέλει να τις ξεπεράσει και να τις κατακήσει.


Έτσι είναι ο άνθρωπος: βάζει στόχους πέρα από τα όρια, μακριά από τις δυνάμεις και τις αντοχές του και τους φέρνει σε πέρας.

Πατώντας στην κορυφή Κ2, όρος Καρακορούμ



Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο όρος του πλανήτη, μετά τα Ιμαλάια. Αρκετά πιο πάνω από εκεί που οι αετοί φτιάχνουν τις φωλιές τους, στα 8.611 μέτρα βρίσκεται η κορυφή Κ2, που έχει κατακτηθεί από λίγους και ριψοκίνδυνους.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενής, ειδικά από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Οι χιονοθύελλες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και η περιεκτικότητα του οξυγόνου πολύ πιο χαμηλή. Άρα χρειάζεται πολλή μεγάλη αντοχή και «συγκάτοικους στην τρέλα» για να φτάσεις τόσο ψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας στους τέσσερις που κατακτούν την κορυφή, κατά την επιστροφή δεν αντέχει και χάνει τη ζωή του.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Να πέσεις σε χιονοθύελλα με ανεμοστρόβιλους, να δημιουργούνται συνεχώς χιονοστιβάδες και να βρεθείς αποκλεισμένος με ελάχιστη τροφή σε μια απόκρημνη σπηλιά κάπου κοντά στα 7.500 μέτρα υψόμετρο. Καλή τύχη, θα σου χρειαστεί…

Η κατάκτηση του Ειρηνικού Ωκεανού



Τον Ατλαντικό τον κατακτήσαμε. Τον Ειρηνικό κανείς; Ο μεγαλύτερος ωκεανός του πλανήτη παραμένει αδάμαστος από τον άνθρωπο. Εάν πάρουμε ως δεδομένο ότι απαιτήθηκαν 73 μέρες για να διασχίσει τον Ατλαντικό ο Benoit Lecomte το 1998, τότε όποιος σκεφτεί να πράξει ανάλογα και για τον Ειρηνικό, θα χρειαστεί αναλογικά, κοντά στους 8 με 10 μήνες! Εδώ σε θέλω.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Οι ξαφνικές εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες, τα πελώρια κύματα και το τεράστιο βάθος, σε συνδυασμό με τα παγωμένα νερά, καθιστούν την απόπειρα να διασχίσεις τον Ειρηνικό, να μοιάζει με απόπειρα αυτοκτονίας περισσότερο.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Να πάθεις κράμπα και το μόνο που θα βλέπεις τριγύρω σου είναι τα πτερύγια από το κοπάδι καρχαρίες που σε ακολουθεί από απόσταση 25 μέτρων, επειδή έχεις εφοδιαστεί το ειδικό μηχάνημα που στέλνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τους κρατά σε απόσταση. Για να σε δω!

Πετώντας με παρά πέντε πάνω από τα Ιμαλάια



Το να κάνεις παρά πέντε στην Αράχοβα είναι εύκολο και πουλάς και μούρη, έτσι δεν είναι; Για δοκίμασε και στα Ιμαλάια, να δούμε πόσα πιάνεις; Είναι αλήθεια, πάντως, ότι στον κόσμο του παρά πέντε, η βόλτα πάνω από τα Ιμαλάια θεωρείται η απόλυτη επιτυχία, κάτι σαν την ουσιαστική καταξίωση.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες στα Ιμαλάια. Η φορά και η ένταση του ανέμου αλλάζει απότομα, κάνοντας το πέταμα με παρά πέντε μια πολύ ριψοκίνδυνη υπόθεση.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Να αποπροσανατολιστείς από το απέραντο άσπρο του χιονιού και από τα πυκνά σύννεφα που καλύπτουν τα πάντα και να χάσεις το σημείο προσγείωσης. Έτσι, θα βρεθείς στη μέση του πουθενά και θα στερηθείς ένα πολύτιμο γεύμα που θα σε βοηθήσει να αντέξεις και την επόμενη μέρα.

Surfing στο ψηλότερο κύμα, Χαβάη


Το όνειρο των απανταχού serfer είναι να βρουν το κύμα των 30 μέτρων και να το καβαλήσουν ή να μπουν μέσα σε αυτό. Ακόμα κανείς στον κόσμο δεν το έχει καταφέρει επίσημα, παρά τις φήμες για το αντίθετο. Άρα, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Τα κύματα τέτοιου ύψους υπάρχουν, αρκεί να βρεθείς στην κατάλληλη περιοχή, την ιδανική εποχή του χρόνου. Πιθανές περιοχές είναι οι παραλίες στην Καλιφόρνια, στην Χαβάη και στην Μπάχα, στο Μεξικό. Επικρατέστερη και δημοφιλέστερη η Χαβάη. Αλλά και δυσκολότερη λόγω ύψους κυμάτων.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Η δύναμη που έχουν κύματα τέτοιου ύψους είναι τόση, ώστε να μπορούν να συνθλίψουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δεν είναι υπερβολή. Άρα το να τα εντοπίσεις είναι δύσκολο, αλλά το να επιβιώσεις από την επαφή μαζί τους είναι ακόμα δυσκολότερο.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Να το βρεις το κύμα των ονείρων σου και να μην προλάβεις να το καβαλήσεις. Ξενέρωμα; Άντε να το ξαναπετύχεις. Πάντως, αν θες την γνώμη μου, σκέψου το και δεύτερη φορά. Το κύμα των 30 μέτρων φέρνει περισσότερο σε τσουνάμι, άρα είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.

Κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας, ΗΠΑ



Αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 763 MpH ή στα 1228 KmH στην περίφημη πίστα της ερήμου Μοχάβε. Στόχος είναι να σπάσουν τα 1000MpH ή τα 1609 KmH. Πρόκειται για κάτι που οι ειδικοί του χώρου, φιλοδοξούν να πετύχουν εντός του 2011, όπως λένε οι ίδιοι. Για να το πετύχουν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ένα πρωτότυπο όχημα που θα φέρει έναν V12 κινητήρα 800 ίππων, μαζί με έναν ειδικά σχεδιασμένο πύραυλο.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Οι πιέσεις που ασκεί ο αέρας όταν η ταχύτητα ανεβαίνει μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε ζωτικά σημεία του οργανισμού. Άσε που ακόμα ψάχνουν τον τρόπο το όχημα να σταματήσει με απόλυτη ασφάλεια.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Δεν θέλεις ούτε να το φανταστείς τι πρόκειται να συμβεί αν υπάρξει μια ελάχιστη διαρροή σε αυτόν τον οριακά φτιαγμένο κινητήρα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά και απίστευτη η αδρεναλίνη και η ένταση στην οποία υπόκειται το ανθρώπινο σώμα.

Ο γύρος του κόσμου με wingsuit



Φόρα τα φτερά σου και πέτα! Οι σύγχρονοι Ίκαροι έχουν τη βοήθεια και τεσσάρων μικρών κινητήρων που τους βοηθούν να μείνουν στον αέρα περισσότερο. Η πρώτη επιτυχημένη πτήση τέτοιου τύπου πραγματοποιήθηκε το 2008 από έναν Ελβετό πιλότο. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα πάρει το ρίσκο να κάνει το γύρο του κόσμου με αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο τρόπο.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Η τεχνολογική πρόοδος, ως τώρα, δεν έχει εξασφαλίσει μεγάλα «ταξίδια» τέτοιου τύπου. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει με ακρίβεια ένα σκάφανδρο, άρα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθεί αυτή η εύθραυστη ισορροπία και να έχουμε πτώση.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Το wingsuit ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Στο υποθετικό σενάριο, λοιπόν, που κάποιος θα επιχειρούσε να κάνει το γύρο του κόσμου με αυτόν τον τρόπο, θα κινδύνευε από τις εναλλαγές του καιρού. Πάντως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια οι σύγχρονοι Ίκαροι θα μπορούν να πετάξουν με τη μέγιστη ασφάλεια. Μακάρι, γιατί δεν αντέχω άλλο το μποτιλιάρισμα…

Διασχίζοντας την έρημο με μια καμήλα, Αίγυπτος



Τα ταξίδια με τις καμήλες στην έρημο πάντα ήταν πρόκληση. Έως τώρα το πιο μακρινό ταξίδι αυτού του είδους έχει γίνει από την Τρίπολη της Λιβύης έως τα βόρεια της Νιγηρίας. Κανείς δεν έχει αποτολμήσει να διασχίσει την έρημο από την Αίγυπτο στα ανατολικά, έως την Μαυριτανία στα δυτικά.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Πρόκειται για μια περιπέτεια δίχως τελειωμό. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα διαδέχονται τις εξαιρετικά χαμηλές τη νύχτα και, αν αυτό συνεχιστεί για αρκετό καιρό, τότε το ανθρώπινο σώμα υπόκειται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Από την άλλη, στην έρημο μοιάζουν όλα τόσο όμοια, που ο κίνδυνος να χαθεί ακόμα και ο πιο έμπειρος ταξιδιώτης, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Να σου τελειώσουν οι προμήθειες, ενώ βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά. Καθόλου σπάνιο αν σκεφτείς ότι δεν είσαι μόνος σου, έχεις μαζί σου καμήλα και άρα δεν μπορείς να ξέρεις τι καθυστερήσεις μπορεί να σου προκαλέσει.

Αναρρίχηση και ελεύθερη πτώση στη Βενεζουέλα



Στην Βενεζουέλα. στα βάθη της ζούγκλας, υπάρχουν τα πιο ψηλά σημεία για αναρρίχηση, καθώς φτάνουν τα 979 μέτρα. Τόσο το 2004, όσο και το 2006, δύο παρέες από τρελούς Άγγλους και Γάλλους κατάφεραν να φτάσουν σε αυτές τις κορυφές. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να ανέβουν εκεί ψηλά και μετά να κάνουν ελεύθερη πτώση.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Είναι πιθανό αν κάπως αποτολμήσει ελεύθερη πτώση από αυτούς τους πολύ απότομους βράχους να καταλήξει πάνω τους, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα κινηθούν τα ρεύματα αέρα, την στιγμή της «απογείωσής» του.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί

Οι αναρριχητές λένε ότι το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις, όσο να κατέβεις από εκεί ψηλά. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Για να δούμε λοιπόν, αν καταφέρεις και φτάσεις εκεί πάνω, πώς θα γυρίσεις πίσω!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου