5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να κοιμόμαστε.

Ο ύπνος είναι αναγκαίος για την επιβίωσή μας. Διαβάστε τους 5 λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητος για το σώμα μας.



1) Η αποθήκευση λίπους και η ρύθμιση της όρεξης: Η στέρηση ή η κακή ποιότητα ύπνου προκαλεί αυξημένη όρεξη, γιατί εκκρίνεται η ορμόνη της όρεξης, η γκρελίνη και μειώνεται η ορμόνη που σταματάει την όρεξη η λεπτίνη. Επίσης στην αϋπνία παράγεται περισσότερη κορτιζόλη και ινσουλίνη, που είναι υπεύθυνες για την αποθήκευση του λίπους. Αυτός είναι ο τρόπος που μέσα από τη φυσιολογία η αϋπνία φέρνει παχυσαρκία.

2) Ο μεταβολισμός της γλυκόζης: Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης διαταράσσεται όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής. Όσοι από τους μετέχοντες στις έρευνες έπασχαν από αϋπνία παρουσίασαν παθολογικές καμπύλες γλυκόζης και ινσουλίνης, που είναι προάγγελοι του διαβήτη.



3) Η αποθήκευση στη μνήμη: Έχει βρεθεί ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται όταν κάποιος μαθαίνει καινούργια πράγματα, αποθηκεύουν στη μνήμη τις πληροφορίες αυτές όταν το άτομο κοιμάται βαθιά. Όταν ο ύπνος δεν είναι ικανοποιητικός η αποθήκευση στη μνήμη δεν γίνεται σωστά κι έτσι έχουμε προβλήματα μνήμης.

4) Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος : Η ορμόνη που πρωταγωνιστεί στην υγεία μας λέγεται μελατονίνη, εκκρίνεται στον οργανισμό όταν δεν υπάρχει φώς, ούτε φυσικό ούτε τεχνητό ενώ καθορίζεται ο ρυθμός έκκρισής της από το ηλιακό ρολόι, από τον ήλιο δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι η μελατονίνη εκκρίνεται τη νύχτα, αλλά αξιοποιείται από τον οργανισμό όταν κοιμάται τη νύχτα και μάλιστα χωρίς φώς. Η επαρκής έκκριση μελατονίνης ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, έχει αντιγηραντική δράση και αυξάνει την παραγωγή των Τ λεμφοκυττάρων, που είναι βασικό εργαλείο του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αϋπνία επομένως ευνοεί την υπέρταση και κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα ευάλωτο.

5) Ορμονική ισορροπία: Στα άτομα που στερούνται τον ύπνο, ή που δεν έχουν βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο, όπως έχουν δείξει πολλές κλινικές μελέτες, αυξάνονται ορμονικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη δημιουργία φλεγμονών.

Πηγή: piperies.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου