Η εξελικτική πορεία των αλόγων.

Νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για τον Ηώιππο (Hohippus ή Eohippus), τον πρόγονο των αλόγων κατά τους ειδικούς, αλλά και για την εξελικτική πορεία των αλόγων γενικότερα.







Η «αυγή» των αλόγων

Ο Ηώιππος πήρε το όνομα του από την την λέξη “Ηώ” που είναι η αρχαία ελληνική λέξη για την «Αυγή» και φυσικά την λέξη “ίππος” που είναι η αρχαία ελληνική λέξη για το άλογο. Οι επιστήμονες έχουν δώσει στο ζώο αυτό και ένα δεύτερο όνομα, το Hyracotherium. Οπως εκτιμούν, το προϊστορικό άλογο ζούσε πριν από περίπου 50-55 εκατομμύρια χρόνια. Σε σχέση με τα σημερινά άλογα το μέγεθος του Ηώιππου ήταν αρκετά μικρότερο, ανάλογο με εκείνο μιας αλεπούς.

Τα μπροστινά του πόδια είχαν τέσσερα δάκτυλα και τα πίσω τρία. Ζούσε σε δάση της Βόρειας Αμερικής αλλά και της Ευρώπης και τρεφόταν με φύλλα και μεγάλα φυτά για αυτό το στόμα και τα δόντια του ήταν φτιαγμένα για αυτού του είδους την διατροφή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν εξαιρετικά ταχύ για να μπορεί να αποφεύγει τα διάφορα σαρκοβόρα της εποχής.



Η εξέλιξη

Ο Ηώιππος εξελίχθηκε μέσα σε διάστημα περίπου 30 εκατομμυρίων ετών. Από την εξέλιξη αυτή προέκυψε αρχικά ο Μεσόιππος και στην συνέχεια ο Μιόιππος, με το κάθε είδος να έχει και μεγαλύτερο μέγεθος από το προηγούμενο. Κομβικές για την εξέλιξη των αλόγων θεωρούνται οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συνέβησαν πριν από περίπου 25 εκατομμύρια έτη και οδήγησαν στην κάλυψη των περιοχών που φιλοξενούσαν τα υπερήφανα ζώα με πυκνή βλάστηση.

Έτσι τα άλογα άρχισαν να προσαρμόζονται σε αυτό το νέο περιβάλλον με αποτέλεσμα να αλλάξει η διατροφή και η ανατομία τους. Άρχισαν να τρέφονται με γρασίδι, γεγονός που οδήγησε στην προσαρμογή της κεφαλής και της οδοντοστοιχίας τους.

Επίσης ψήλωσαν περισσότερο ενώ υπήρξε πλήρης αλλαγή στην κίνηση τους αφού τροποποιήθηκαν τόσο τα οστά των μπροστινών ποδιών όσο και των πίσω με αποτέλεσμα παρά το μέγεθος τους να διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα και αντοχή. Έτσι πριν από περίπου 25 εκατομμύρια έτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίστηκαν τα πρώτα είδη που είχαν χαρακτηριστικά παρόμοια με των σημερινών.

Πηγή: tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου