Παρατήρησαν για πρώτη φορά αστέρα να «καταπίνει» πλανήτη (Video)

Ερευνητές των ΜΙΤ, Χάρβαρντ και άλλων ερευνητικά ιδρυμάτων περιγράφουν σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature πώς παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα αστέρι να «καταπίνει» (αποδομεί) έναν πλανήτη.



Παρόμοια μοίρα περιμένει και τη Γη σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια όταν αναμένεται να καταστραφεί ο Ήλιος και να κάψει τους εσωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τη θεωρία της αστρικής εξέλιξης, καθώς ένα αστέρι εξαντλεί τον χρόνο ζωής του, διογκώνεται σε μέγεθος ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο από το αρχικό καταβροχθίζοντας οποιαδήποτε ύλη – και πλανήτες – στο πέρασμά του. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ενδείξεις αστέρων λίγο πριν και λίγο μετά την κατανάλωση ολόκληρων πλανητών, αλλά ποτέ δεν είχαν εντοπίσει ένα αστέρι κατά τη διάρκεια της διεργασίας αυτής μέχρι σήμερα.


Σχηματικά η διεργασία της αποδόμησης του πλανήτη από τον αστέρα.
Πηγή: Nature

Ο "θάνατος" του πλανήτη φαίνεται να έλαβε χώρα στο δικό μας γαλαξία, περίπου 12.000 έτη φωτός μακριά, κοντά στον αστερισμό του Αετού. Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα ξέσπασμα ενός άστρου, το οποίο έγινε περισσότερο από 100 φορές φωτεινότερο μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, πριν σβήσει γρήγορα.

Αυτή η λευκή καυτή λάμψη ακολουθήθηκε από ένα ψυχρότερο, μεγαλύτερης διάρκειας σήμα. Αυτός ο συνδυασμός, συμπέραναν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να έχει παραχθεί μόνο από ένα γεγονός: ένα αστέρι που καταπίνει έναν κοντινό πλανήτη. Η φωτεινή, καυτή λάμψη ήταν πιθανότατα οι τελευταίες στιγμές ενός πλανήτη μεγέθους Δία που τραβήχτηκε μέσα στην ατμόσφαιρα ενός ετοιμοθάνατου άστρου. Καθώς ο πλανήτης έπεφτε στον πυρήνα του άστρου, τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτοξεύτηκαν και εξελίχθηκαν σε κρύα σκόνη.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε στο περιοδικό Nature


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nature

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου