Ίσως η νυχτερίδες «κρύβουν» ένα ισχυρό ελιξίριο υγείας

Μια νέα πρωτοποριακή έρευνα υποστηρίζει ότι τα ιπτάμενα θηλαστικά διαθέτουν μια πρωτεΐνη η οποία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην αντιμετώπιση ανθρώπινων φλεγμονωδών παθήσεων όσο και στην αντιγήρανση.




Μπορεί οι νυχτερίδες να έχουν απειλήσει αρκετές φορές τον άνθρωπο με τους θανατηφόρους ιούς που κουβαλούν κατά καιρούς, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι οι ίδιες δεν επηρεάζονται αρνητικά από αυτούς. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cell, αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο οι νυχτερίδες είναι σε θέση να «ανέχονται» τόσους πολλούς ιούς αλλά και το πώς αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί «το κλειδί» για την παράταση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου.


Το μυστικό βρίσκεται στην πρωτεΐνη «ASC2»

Η έρευνα έδειξε ότι μια πρωτεΐνη που μεταφέρουν οι νυχτερίδες, η «ASC2», μπορεί να ευθύνεται για την επιβράδυνση της ανθρώπινης διαδικασίας της γήρανσης και την καταπολέμηση φλεγμονωδών νόσων όπως η Covid-19, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.

Η νέα δημοσίευση αναφέρει ότι οι νυχτερίδες ανέχονται τόσους πολλούς ιούς χάρη στην πρωτεΐνη ASC2. Πρόκειται για μια γενετική προσαρμογή στα φλεγμονοσώματα των νυχτερίδων που φαίνεται να προστατεύει τα ζώα από τις αρνητικές συνέπειες μιας φυσιολογικής φλεγμονώδους αντίδρασης. Οι άνθρωποι έχουμε επίσης την πρωτεΐνη ASC2, αλλά σε εμάς είναι ελαφρώς διαφορετική, καθώς η εκδοχή της νυχτερίδας έχει εξελιχθεί με άλλον τρόπο κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

Η μελέτη απέδειξε ότι η πρωτεΐνη φαίνεται να λειτουργεί σε ποντίκια, κάνοντάς τα λιγότερο τρωτά ως προς τον κίνδυνο να πεθάνουν από γρίπη, κατά 50%. «Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν έναν σημαντικό μηχανισμό με τον οποίο οι νυχτερίδες περιορίζουν την υπερβολική φλεγμονή που προκαλείται από ιούς και σχετίζεται με το στρες, με επιπτώσεις στη μεγάλη διάρκεια ζωής τους», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι όταν η ASC2 της νυχτερίδας δοκιμάστηκε σε ανθρώπινα κύτταρα, αυτά έγιναν επίσης πιο ανθεκτικά, αποδεικνύοντας τις «θεραπευτικές δυνατότητές της». Τα ευρήματα της μελέτης «παρέχουν νέες γνώσεις και στρατηγικές για την καταπολέμηση της γήρανσης και των φλεγμονωδών νόσων στον άνθρωπο», πρόσθεσαν οι ερευνητές.


Και πώς μπορεί να μας βοηθήσει η πρωτεΐνη της νυχτερίδας;

Ορισμένοι αισιόδοξοι επιστήμονες εικάζουν ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε τα οφέλη της πρωτεΐνης ASC2 των νυχτερίδων σε φαρμακευτική μορφή. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε από αυτή φάρμακα που θα καταπολεμούν τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης φλεγμονώδους αντίδρασης.

Ωστόσο, άλλοι αναγνωρίζουν μεν το ενδιαφέρον των ευρημάτων της μελέτης, τονίζουν δε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να μεταφραστούν αυτά τα αποτελέσματα σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους ανθρώπους με σκοπό να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ή να μειώσουν τη θνησιμότητά τους από ιούς.


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου