Ανακαλύφθηκε το πρώτο άστρο στο Σύμπαν με τρεις δίσκους γέννησης πλανητών (video)

Οι πλανήτες σχηματίζονται από γιγάντιους δίσκους σκόνης και αερίου που δημιουργούνται γύρω από νεογέννητα άστρα. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα μετά τη γέννηση του Ήλιου που συνέβη πριν από περίπου 4,6 δισ. έτη. 


Οι αστρονόμοι προσπαθούν να εντοπίζουν και να μελετούν τέτοιους δίσκους κοσμικής ύλης γύρω από άστρα για να αποκρυπτογραφήσουν τους μηχανισμούς σχηματισμού πλανητών και κατ’ επέκταση να βρούμε στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου με τους τρεις δίσκους ύλης (πηγή φωτό NASA. ESA, L. Hustak (STScI))


Οι αστρονόμοι μελετούν εδώ και καιρό το άστρο TW Hydrae που βρίσκεται 200 ​​έτη φωτός μακριά από τη Γη και είναι στραμμένο προς τον πλανήτη μας, καθιστώντας το ιδανικό στόχο παρατήρησης. Πρόκειται για ένα νεαρό άστρο στο οποίο υπάρχει ένας δίσκος κοσμικής ύλης. Αλλά υπάρχει κάτι περίεργο στο σύστημα TW Hydrae.

Το 2017, οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά μια παράξενη σκιά που ήταν ορατή στο δίσκο σκόνης και αερίου που περιβάλλει το αστέρι. Ενώ τέτοιες σκιές είναι συνήθως από έναν πλανήτη που σχηματίζεται μέσα στο δίσκο, σε αυτήν την περίπτωση το σχήμα και η κίνηση της σκιάς υποδήλωναν ότι στην πραγματικότητα προέρχονταν από έναν δεύτερο δίσκο, που βρίσκεται μέσα στον πρώτο δίσκο και έχει κλίση σε διαφορετική γωνία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ερευνητική ομάδα του Space Telescope Science Institute εντόπισε από παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble την παρουσία ενός τρίτου δίσκου μεγαλύτερου από τους υπολοίπους γεγονός εντυπωσιακό και πρωτοφανές αφού δεν έχει εντοπιστεί ξανά ένα νεογέννητο άστρο γύρω από το οποίο να έχουν σχηματιστεί τρεις δίσκοι.

Οι ερευνητές εκτιμούν εκτιμούν ότι είναι πιθανό να έχουν σχηματιστεί πλανήτες μέσα σε κάθε έναν από τους δίσκους και οι σκιές που εντοπίζονται στους δίσκους να είναι τελικά αυτοί οι πλανήτες.



Πηγές: esahubble.org, naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου