Πως εξηγείται ο μυστηριώδης δακτύλιος κόκκινου φωτός που εμφανίστηκε πάνω από την Ιταλία (video)

Ένας πελώριος, κόκκινος ουράνιος σχηματισμός εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου στον νυχτερινό ουράνιο θόλο πάνω από την Ιταλία. Ο απροσδιόριστης προέλευσης δίσκος εμφανίστηκε κι εξαφανίστηκε μέσα κλάσματα δευτερολέπτου, που σημαίνει πως ελάχιστοι πιθανότατα παρατήρησαν το απόκοσμο φαινόμενο.


Ωστόσο, ο Βάλτερ Μπινότο, ένας φωτογράφος φύσης κατάφερε να αποτυπώσει το βαθυκόκκινο ουράνιο δακτύλιο πάνω από την πόλη του Ποσάνιο στη βόρεια Ιταλία στις 27 Μαρτίου.

Η φωτογραφία του φαινομένου, Πηγή

Η κόκκινη άλως, διαμέτρου 360 χιλιομέτρων, προφανώς δε βρισκόταν ακριβώς πάνω από την πόλη, αλλά πάνω από την κεντρική Ιταλία και εν μέρει την Αδριατική Θάλασσα.


Η εμφάνιση του φωτεινού αυτού δακτυλίου, γνωστού ως ELVE, από τα αρχικά του επιστημονικού προσδιορισμού «εκπομπή φωτός και διαταραχών πολύ χαμηλής συχνότητας λόγω πηγών ηλεκτρομαγνητικών παλμών, οφείλεται στα σύννεφα καταιγίδας που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από την Ιταλία.

Τα ELVE είναι ένας σπάνιος τύπος διαταραχών της στρατόσφαιρας/μεσοσφαίρας που προκύπτουν από το έντονο ηλεκτρικό φορτίο λόγω καταιγίδων.

Ο δακτύλιος κόκκινου φωτός δημιουργείται όταν ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί που προκαλούνται από ισχυρούς κεραυνούς φτάνουν μέχρι την ιονόσφαιρα, το ιονισμένο στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται σε ύψος από τα 60 μέχρι τα 640 χιλιόμετρα.

Λόγω της βραχύβιας φύσης τους, τα ELVE συνήθως είναι ορατά μόνο σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν το 1990 χάρη στις κάμερες των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

Η φωτογραφία του Μπινότο είναι «πιθανότατα η καλύτερη ενός ELVE όπως φαίνεται από το έδαφος» σύμφωνα με το Spaceweather.com.



Πηγή: LiveScience, Spaceweather


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου