Η Ρωσία «αποσυνδέεται» από το ίντερνετ

Σε προγραμματισμένη αποσύνδεση από το Ίντερνετ θα προχωρήσει η Μόσχα, υλοποιώντας ένα πολύπλοκο σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ρωσικού κυβερνοχώρου σε περίπτωση ψηφιακού πολέμου και "επίθεσης" από δυνάμεις του εξωτερικού.




Στόχος της δοκιμής είναι να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα που διαβιβάζονται μεταξύ πολιτών και οργανώσεων θα παραμείνουν στη χώρα και δεν θα "διαρρεύσουν" στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο τεχνικά - όσο και αμφιλεγόμενο - πείραμα που προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό. Η ακριβής ημερομηνία που υλοποιηθεί η δοκιμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, σύμφωνα ωστόσο με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RosBiznesKonsalting (RBK) θα είναι πιθανότατα η 1η Απριλίου. Και όπως επισημαίνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο.

Οι ρωσικές αρχές, με τον τρόπο αυτό, φιλοδοξούν να αποδείξουν στην πράξη αν μπορεί να εφαρμοστεί ένας νέος προτεινόμενος νόμος, που εγκρίθηκε από τη Δούμα τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι ρωσικοί πάροχοι Ίντερνετ, που προετοιμάζονται για τη δοκιμή εδώ και αρκετό καιρό θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ρωσικού διαδικτυακού χώρου (Runet) σε περίπτωση που επιχειρηθεί «αποσύνδεση της Ρωσίας από το διαδίκτυο από εχθρικές ξένες δυνάμεις». Στοχεύουν τη δημιουργία δικού τους DNS (σύστημα διεύθυνσης του δικτύου), ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εάν κόβονται οι συνδέσεις με αυτούς τους διακομιστές που βρίσκονται σε διεθνές επίπεδο.

Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του έχουν απειλήσει στο παρελθόν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατηγορώντας την για υποκίνηση πληροφοριών. Ακόμη, και στην περίπτωση που τους το «έκοβαν», με το δικό τους DNS, θα ήταν συνδεδεμένοι σε τοπικό επίπεδο. 

Το προσχέδιο του νόμου επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες διανομής internet να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ρωσικού διαδικτυακού χώρου (Runet) σε περίπτωση ξένης επίθεσης για να αποσυνδέσουν τη χώρα από το υπόλοιπο διαδίκτυο.

Πρακτικά, θα πρέπει όλοι να είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι η «κίνηση» των Ρώσων χρηστών στο Διαδίκτυο θα μπορεί να ανακατευθύνεται σε σημεία που έχουν εγκριθεί ή ελέγχονται από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnazor.

Με τον τρόπο αυτό, η Roskomnazor θα ελέγχει τη διαδικτυακή κίνηση ώστε να απαγορεύεται η πρόσβαση χρηστών σε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ θα διασφαλίζει πως η διαδικτυακή κίνηση θα πραγματοποιείται από το εσωτερικό της χώρας και όχι μέσω σέρβερ που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη φάση της υλοποίησης του πειράματος αναμένονται σημαντικές διαταραχές στη ρωσική διαδικτυακή κίνηση. Όσο για το κόστος αυτού του πειράματος - ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά - θα είναι πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται για αυτό το σχέδιο εδώ και χρόνια. Το 2017 Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δρομολογήσουν το 95% της συνολικής κίνησης του διαδικτύου σε τοπικά επίπεδα μέχρι το 2020.

Αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο και το πείραμα ολοκληρωθεί με επιτυχία, η Μόσχα θα έχει πετύχει το κόστος της και θα μπορεί να έχει απόλυτο έλεγχο πάνω στο "ρωσικό Ίντερνετ". Όπως βέβαια υπογραμμίζουν επικριτές του Ρώσου προέδρου, θα είναι σαν ο Πούτιν να έχει δημιουργήσει το "δικό του" Ίντερνετ.


Πηγές: 12, 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου