Οι πρώτοι Σουηδοί ήταν σκουρόχρωμοι με μπλε μάτια


Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μελαμψοί κυνηγοί και συλλέκτες, που μετακινήθηκαν στη Σκανδιναβία από τον νότο. Μάλιστα είχαν μπλε μάτια.Το ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται "The First Swedes" («De första svenskarna») και θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη, στο τηλεοπτικό κανάλι SVT, έχει προκαλέσει έντονη αίσθηση στη Σουηδία κι όχι μόνο.

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει το πώς έμοιαζαν οι πρώτοι Σουηδοί με τη βοήθεια τεχνολογίας ανάλυσης DNA. Σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει, οι πρώτοι Σουηδοί ήταν σκουρόχρωμοι με μπλε μάτια.

Η εν λόγω ανάλυση DNA αποκαλύπτει πως κατοικήθηκε η Σουηδία μετά την εποχή των Παγετώνων, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς οι πρώτοι άνθρωποι που κατέφτασαν στη χώρα ήταν σκουρόχρωμοι με μπλε μάτια, κυνηγοί προερχόμενοι από το νότο, που ακολουθούσαν τα κοπάδια ταράνδων που μετανάστευαν.

Στην ταινία παρουσιάζει την έρευνά του ο γενετιστής Mattias Jakobsson του πανεπιστημίου της Uppsala. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτοι που κατοίκησαν σε εδάφη της χώρας έφτασαν πριν από 11.000 χρόνια στις σημερινές περιοχές Skåne και Bohuslän.


Οι εν λόγω πληθυσμιακές ομάδες ήρθαν από τον νότο για να κυνηγήσουν όσο έλιωναν οι πάγοι. Οι κυνηγοί ακολούθησαν τα κοπάδια ταράνδων. Αρχικά, εξορμούσαν στις πιο βόρειες περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σταδιακά άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα. Στην πορεία οι πληθυσμιακές ομάδες έμαθαν να εκμεταλλεύονται τη θάλασσα. Με το λιώσιμο των πάγων κινήθηκαν ακόμη πιο βόρεια στις ακτές της Νορβηγίας. 

Περίπου την ίδια εποχή, μια άλλη ομάδα έφτασε από τα ανατολικά και συγκεκριμένα από τη σημερινή Ρωσία. Είχαν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ποικιλία χρωμάτων ματιών και μαλλιών. Ενώ έφεραν μαζί τους και πιο εξελιγμένα εργαλεία. Οι δύο αυτοί πληθυσμοί εκτιμάται ότι αναμείχθηκαν σχετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα οι Σκανδιναβοί να γίνουν πιο λευκοί, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής βιταμίνης D για να επιβιώσουν στους σκοτεινούς χειμώνες.


H Birgitte Skar, του Νορβηγικού πανεπιστημίου Τεχνολογίας, εκτιμά ότι οι νέοι πληθυσμοί που έρχονταν από την ανατολή, έφταναν από τη σημερινή Ρωσία και τα ίχνη τους εντοπίζονται σε νορβηγικές σπηλιές. "Έφεραν τα δικά τους έθιμα στην περιοχή. Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι έθαβαν τους νεκρούς τους στη φύση", λέει η ίδια.

Οι γενετιστές πιστεύουν πως στο πέρασμα των χρόνων οι δύο αυτές πληθυσμιακές ομάδες αναμείχθηκαν. Πράγματι, οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν το πιο πολύπλοκο γενετικό χαρακτήρα στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη πως το δέρμα τους έπαψε να είναι σκουρόχρωμο σε βάθος χρόνου, λόγω των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης ηλίου.

Ο μοναδικός σκελετός από την εποχή εντοπίστηκε στο Bohuslän, όπου βρέθηκαν πόδια γυναίκας (η λεγόμενη Österöd woman) που χρονολογούνται στα 10,200 χρόνια πριν. Ο οστεολόγος Torbjörn Ahlström αναφέρει πως η γυναίκα είχε πεθάνει σε ηλικία 80 ετών, ιδιαιτέρως μεγάλη ηλικιακά για την εποχή εκείνη. Η ανάλυση των οστών αυτών δείχνει πως οι άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή ήταν μείξη δυτικών και ανατολικών γονιδίων.

Το επόμενο μεγάλο κύμα "αποίκησης" έλαβε χώρα 6.000 χρόνια πριν. Τότε ξεκίνησαν να καλλιεργούν και τη γη. Οι εν λόγω ομάδες ήρθαν από τις περιοχές της σημερινής Τουρκίας και της μέσης ανατολής, σύμφωνα με τον Mattias Jakobsson.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν τον πιο πολύπλοκο γενετικό χαρακτήρα στην Ευρώπη.


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου