Ψάρι από τα βάθη της θάλασσας "προάγγελος καταστροφών"

Πανικός έχει προκληθεί στην Ιαπωνία από την επανεμφάνιση ενός σπάνιου ψαριού το οποίο ζει στα βάθη της θάλασσας και το οποίο συνδέεται με φυσικές καταστροφές και πιο συγκεκριμένα με σεισμούς και τσουνάμι.




Πρόκειται για τεράστιους ρηγάλεκους (Regalecus), οι οποίοι βρέθηκαν την Παρασκευή πιασμένες στα δίχτυα στα ανοικτά της περιφέρειας Τογιάμα, στα βόρεια της χώρας. Τις τελευταίες μέρες έχουν βρεθεί επτά τέτοια ψάρια, μεταξύ των οποίων ένα μήκους 3,2 μέτρων που ξεβράστηκε σε ακτή και ένα 4 μέτρων που μπερδεύτηκε σε δίχτυα.

Οι "φοβεροί και τρομεροί" ρηγάλεκοι ζουν σε βάθη από 200 έως 1.000 μέτρα, έχουν ασημένια χρώμα και κόκκινα πτερύγια. Στην Ιαπωνία λέγονται "αγγελιοφόρος από το παλάτι του βασιλιά της θάλασσας" και σύμφωνα με τον θρύλο εμφανίζονται στην επιφάνεια όταν επίκειται υποθαλάσσιος σεισμός.



Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. "Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τη θεωρία ότι οι ρηγάλεκοι εμφανίζονται πριν από μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να αποκλείσουμε 100% τη πιθανότητα αυτή. Θα μπορούσε η εμφάνιση τους να σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη ή να υπάρχει κάποιος λόγος που απλά δεν γνωρίζουμε" δήλωσε στο CNN ο Καζούσα Σαΐμπα, υπεύθυνος του ενυδρείου Ουόζου.

Ο μύθος ότι το τεράστιο ψάρι είναι προάγγελος καταστροφών ενισχύθηκε μετά τον σεισμό της Φουκουσίμα το 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε, το οποίο οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Τουλάχιστον 12 τέτοια ψάρια είχαν εμφανιστεί στις ακτές της Ιαπωνίας τους μήνες πριν την τραγωδία, σύμφωνα με το Kyodo News.



Ο υπεύθυνος του ενυδρείου υποστηρίζει ότι μια πιθανή επιστημονική εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι ανεπαίσθητες αλλαγές στο φλοιό της γης, στον βυθό της θάλασσας πριν από έναν σεισμό "μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή και να κάνουν τα πλάσματα του πυθμένα να ανέβουν στην επιφάνεια".

Ο Οσάμου Ιναμούρα, διευθυντής του ίδιου ενυδρείου, έχει άλλη θεωρία. Ότι οι ρηγάλεκοι ακολουθούν την πορεία της τροφής τους, ενός μικρού είδους γαρίδας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου