Ανεξήγητες εκλάμψεις κατεγράφησαν στην ατμόσφαιρα της Γης

Μυστηριώδεις «εκρήξεις φωτός» κατέγραψαν οι αισθητήρες του  τηλεσκοπίου υπεριωδών ακτινών του ρωσικού δορυφόρου «Λομονόσοφ» στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγηθεί η προέλευσή του.




Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Πυρηνικής Φυσικής του ρωσικού πανεπιστημίου Λομονόσοφ, έχουν καταγραφεί ισχυρές εκρήξεις φωτός (εκλάμψεις), σε ένα καθαρό περιβάλλον από σύννεφα ή καταιγίδες. Το νέο αυτό φυσικό φαινόμενο καταγράφει στην επιφάνεια της γήινης ατμόσφαιρας

Ειδικότερα, το υπεριώδες τηλεσκόπιο που εγκαταστάθηκε στο ρωσικό δορυφόρο Λομονόσοφ, ο οποίος τέθηκε στην τροχιά της Γης το 2016, έχει καταγράψει «εκρήξεις» μικρής ισχύος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, των οποίων η φυσική προέλευση δεν έχει εξηγηθεί μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής στο ρωσικό κρατικό πανεπιστήμιο μιλώντας στο Sputnik.

«Οι καταγραφές του τηλεσκοπίου έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, περισσότερο απ΄όσο περιμέναμε. Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε νέα φυσικά φαινόμενα. Ακόμη δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Είναι εντυπωσιακό πως, αντίθετα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αυτές οι φωτεινές εκρήξεις συμβαίνουν πάνω από έναν καθαρό ουρανό, χωρίς ίχνος σύννεφου, πόσο μάλλον καταιγίδας» τονίζει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μιχαήλ Πάνασγιουκ. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί ασυνήθιστες ηλεκτρικές εκκενώσεις (αστραπές και βροντές) από τους δορυφόρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) με ιδιαίτερα μπλε και κόκκινα χρώματα διαρκούν κλάσματα του δευτερολέπτου και, οι οποίες όμως πάντα είναι συνδεδεμένες με σύννεφα που προκαλούν ισχυρές καταιγίδες. 

Η νέα ρωσική ανακάλυψη βάζει νέα δεδομένα που πιθανόν να επηρεάζουν και τη δραστηριότητα των νεφών πιο χαμηλά, πιο κοντά στη Γη. 

Ο ρωσικός δορυφόρος «Λομονόσοφ» που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Ρώσο επιστήμονα του 18ου μ.Χ. αι. Μιχαήλ Λομονόσοφ, καθώς αποτελεί πρότζεκτ του ομώνυμου ρωσικού Παεπιστημίου, έχει βάρος  625 κιλά και μπήκε σε τροχιά το 2016 ενώ είναι εξοπλισμένος με ειδικά διαστημικά τηλεσκόπια που μελετούν παροδικά και μεταβατικά φαινόμενα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα οποία άπτονται του ενεργειακού φάσματος και της χημικής σύνθεσης των κοσμικών ακτινών υψηλής ενέργειας. Ηδη έχει επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα, με κορυφαίον τον πρόσφατο εντοπισμό των  ανεξήγητων «φωτεινών εκρήξεων» που θέτουν νέα δεδομένα στην έρευνα.


Πηγή: 1, 2, 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου